Кина: Слање оружја Украјини продужава и ескалира сукоб

Kineska vojska

Кина је упутила критике због поступања Запада у украјинској кризи и поручила да ће обезбеђивање офанзивног оружја Кијеву „само продужити и ескалирати сукоб“, а да последице од уведених санкција Москви највише осећају земље које нису стране у сукобу, преноси Гардијан.

Стални представник Кине при Уједињеним нацијама, Џанг Ђун, изјавио је да су изгледи за дуготрајан сукоб у Украјини “забрињавајући” и позвао стране да уложе напоре да се оконча.

Он је, у обраћању Савету безбедности УН, позвао Русију и Украјину да се определе за дијалог и преговоре, и да континуирано раде на смањивању разлика, како би се стекли услови за прекид ватре, наводи британски лист.

Све стране у сукобу у Украјини треба да се стриктно придржавају међународног хуманитарног права и да учине све што могу да олакшају евакуацију и хуманитарну помоћ цивилима, рекао је у уторак кинески стални представник у УН на састанку Савета безбедности о хуманитарној ситуацији у Украјина, преноси TAS S.

Кинески амбасадор је упутио и неке критике западним лидерима у вези са снабдевањем Украјине оружјем и актуелним санкцијама Русији.

“Наставак слања офанзивнијег оружја неће донети мир. То ће само продужити и ескалирати сукоб и додатно погоршати хуманитарну катастрофу”, нагласио је Џанг.
Везано за санкције које су западне земље увеле Москви, он је рекао да земље у развоју “сносе највећи терет”.

“Морамо обратити пажњу и елиминисати негативан утицај санкција. Свеобухватне и неограничене санкције имају озбиљне ефекте преливања, при чему земље у развоју сносе највећи терет. Огроман број земаља у развоју, које нису стране у сукобу, плаћа високу цену за то. Ово није ни фер ни разумно”, казао је кинески дипломата, наводи Гардијан.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије