Кинези граде “нуклеарно острво”: Поставља се први реактор

Kina

У кинеској провинцији Хаинан почела је изградња вишенаменског нуклеарног реактора.

Корпорација Цхина Натионал Нуцлеар Цорпоратион је задужена за изградњу Линлонг Оне реактора који је заснован на кинеском независном истраживању и правима на интелектуалну својину.

Будући да је дизајниран да задовољи различите енергетске потребе овог подручја, ово је први реактор овог типа у свету који је одобрила Међународна агенција за атомску енергију.

Кинеска телевизија ЦЦТВ реактор се описује као “нуклеарно острво”, као срце нуклеарне електране.

Реактор ће по завршетку производити милијарду киловат-часова електричне енергије годишње, што је довољно да се задовоље потребе 526.000 домаћинстава. Дизајниран је за производњу електричне енергије, паре, за грејање и десалинизацију морске воде.

Истраживања су показала да ће у будућности бити изграђена додатна важна инфраструктура попут генератора паре, преноси Клиx.

Очекује се да ће изградња бити завршена за мање од пет година, а пројекат је започет у јулу 2021. године. Сматра се веома сигурним, брзим за изградњу, прилагодљивим и слично. У априлу ове године је постављена челична реакторска јама.

Пројект је заједнички подухват компанија Цхина Натионал Нуцлеар Поwер и Цхина Нуцлеар Поwер Енгинееринг Гроуп те кинеског Института за нуклеарну енергију.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs