Кинеска предузећа уложила 217 милиона долара у заштиту животне средине

Рудник

Кинеска предузећа су, након преузимања рудника бакра у Бору, уложила око 217 милиона долара у заштиту животне средине, а у августу 2021. године изграђен је нови систем за скупљање и одсумпоравање димних гасова у топионици, каже за Танјуг економски саветник кинеске амбасаде у Београду Лију Кај.

Лију истиче да је нови систем у великој мери смањио концентрацију и количину емисије сумпор-диоксида, и у основи решио проблем загађења ваздуха који мучи град Бор дуги низ година.

“Заштита животне средине није најбоља, само боља, а предузецћа и даље улажу”, констатује Лију и каже да ће по завршетку технолошке трансформације топионице у другој половини ове године квалитет ваздуха у Бору бити суштински побољшан.

Напомиње да је компанија уложила и планира да уложи велику суму новца како би помогла влади да се избори са проблемима од пре доласка кинеских предузећа који нису у оквиру одговорности корпоративног управљања.

“Кинеска предузецћа су до краја 2021. године директно и индиректно отворила близу 10.000 радних места што је позитиван допринос економском и друштвеном развоју Србије”, истиче он и изражава чврсто противљење, како каже, неоснованој политичкој манипулацији, као и клеветању и дискредитовању кинеских предузећа и сарадње Кине и Србије, а ради, како истиче, личних интереса.

Лију је указао да се последњих година сарадња Кине и Србије убрзано развија и постиже видљиве резултате, што је, наводи он, наишло на широку подршку народа две земље, а дасарадња кинеских предузећа у Србији и српске стране заснована на узајамном поштовању, обостраној користи у складу је са законима Србијешто, даје позитиван допринос заштити животне средине и економском развоју Србије.

“Као суседи локалног становништва, кинеска предузећа ће увек обрацћати пажњу на мишљења, сугестије и разумне захтеве својих суседа, и наставити да живе у хармонији са својим суседима и да им буду од користи. Амбасада Народне Републике Кине у Србији охрабрује кинеска предузећа да наставе да послују у складу са законима Србије, активно учествују у заштити животне средине и развоју у Србији и подстичу здрав развој сарадње Кине и Србије”, закључио је Лију.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије