Кисић: Србија одлучна у борби за бољу демографску слику

Kisic

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић, истакла је да је Влада Србије посвећена изналажењу различитих решења са циљем успоравања или ублажавања последица демографских промена и уклањању најзначајнијих фактора који до њих доводе.

На представљању Националног извештаја о људском развоју за Србију 2022. године: „Људски развој као одговор на демографске промене“, Кисић је рекла да је проблем депопулације неисцрпан и актуелан већ деценијама и да представља један од главних приоритета рада Владе Србије и у наредном периоду.

Како је навела, Србија овим извештајем, којим се сагледава феномен депопулације на свеобухватан начин, исказује спремност да се укључи у борбу за највреднији ресурс данашњице – људе и њихов потенцијал, као основе развоја сваког модерног друштва, саопштило је Министарство,

Кисић је подсетила да је Србија много тога урадила на подстицају наталитета кроз подршку породицама и мајкама, као што су повећање финансијске подршке, посебно за прво дете, подршка паровима при вантелесној оплодњи, финансијска подршка мајкама за куповину стана, а како је додала, наставиће и да на тржиште рада, кроз активне мере запошљавања, још интензивније укључује и теже запошљиве категорије становништва.

Оценила је да је од великог значаја и Закон о социјалном предузетништву, којим се по први пут на свеобухватан начин уређује област социјалног предузетништва и подстиче његов даљи развој.

Кисић је истакла да је много урађено и на укључивању младих на тржиште рада, посебно кроз програм „Моја прва плата“, а предстоји и имплементација програма „Гаранција за младе“.

„Циљ Владе Србије је усмеравање свих капацитета ка побољшању демографске слике, подстицају рађања, неговању породица, брига о старима, стварању амбијента за унапређење квалитета живота наших грађана, како би наша Србија била још јача и напреднија“, закључила је министарка Дарија Кисић.

Израду Националног извештаја о људском развоју за Србију 2022. године, покренули су Влада Републике Србије, Програм Уједињених нација за развој (УНДП) и Популациони фонд Уједињених нација (УНФПА).

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs