Комеморативна академија поводом Дана сећања на погром

Ana Brnabić

У Народном позоришту у Београду синоћ је одржана комеморативна академија поводом Дана сећања на погром на Косову и Метохији, у којем је погинуло 19 људи, повређено више од хиљаду људи, 4.012 Срба је протерано са својих огњишта, 935 српских кућа уништено, а 35 цркава и манастира спаљено и порушено.

На комеморативној академији говорила је премијерка Ана Брнабић која је казала да је тог 17. марта 2004. године Европа поново сведочила стравичним сценама испуњеним мржњом и поручила да држава Србија више никада неће дозволити да се такав стравичан догађај понови.

“У историји сваког народа постоје датуми који су исписани златним словима и они који су исписани црним словима, словима бола и туге. За српски народ је 17. март један од ових других. Тог 17. марта 2004. године, Европа је поново сведочила стравичним сценама испуњеним мржњом. Група људи, вођена жељом за уништењем свега што је српско, започела је погром на територији Косова и Метохије”, подсетила је Брнабић.

Додала је да су Срби на територији КиМ тог дана без милости убијани и протеривани само зато што су Срби.

Брнабић је навела да су српски домови разарани и имовина уништена, додајући да је и ономе ко је избегао ликвидацију или није напустио дом, онемогућено право на сваки даљи достојанствен живот.

Подсетила је да су тог дана уништени и многи српски гробови.

Казала је и да се после више од 20 година, 200.000 људи води као интерно расељени, као и да је одрживи повратак остварило мање од два одсто.

Брнабић је истакла и да не може да каже да међународне снаге тог данас нису учинле ништа, додајући да ипак нису учиниле ни приближно довољно да би испуниле свој мандат из Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација и осигурају животе свих Срба на КиМ.

“Да ствар буде гора и да ово све још више боли, тадашња власт у Београду није преузела ниједан од корака који би разум и Устав захтевали, као потребна у ситуацији у којој се наш народ сусреће са опасношћу потпуног истребљења”, рекла је Брнабић.

Посебно боли, навела је, што је за два уништено 35 црква и манастира, додајући да су неки од њих били на УНЕСКО-овој листи културног наслеђа.

Истакла је да до дан данас ниједан од тих манастира није у потпуности спасен.

Указала је и да је од престанка оружаних сукоба 1999. године, на КиМ више од 150 православних цркава и манастира уништено, наводећи да су неки од њих подигнути у 13. и 14. веку.

Брнабић је казала и да се манастир Грачаница налази на УНЕСКО-овој листи манастира којима прети опасност, док су Високи Дечани прошле године проглашени за један од најугроженијих споменика и навела да је то једини верски објекат у Европи који 22 године чувају војне снаге.

“Данашња Србија је у сваком смислу неупоредиво другачија и јача него што је била те 2004. године. Наша Србија је економски лидер региона, стожер мира и стабилности, Србија која је загледанија у будућност, која жели да се повезује са регионом и која жели стабилнији регион”, навела је Брнабић и поручила да држава више никада неће дозволити да се маротвски погром или Олуја понове нашем народу.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије