Комшијама се не пише добро: Инфлација Хрватима повећала рачун за струју и гас до 300 одсто

Struja

У Хрватској је инфлација достигла 11 одсто, а цене хране и енергената су се због наглог скока нашле у самом европском врху.

Како преносе медији, прогнозе нису добре, јер би ускоро, услед новог таласа поскупљења, скоро две трећине кућног буџета могло да одлази на становање и храну. Стручњаци кажу да је реално инфлација још виша од објављене и да то грађани и те како осећају.

Чаробног штапића за заустављање тог тренда нема, а лоше вести стижу и од компанија чији се положај рапидно погоршава. Европска инвестициона банка утврдила је да су хрватске компаније међу најпогођенијим због рата у Украјини и да многима следе банкрот и стечај. Стижу им астрономски рачуни за струју и гас, многима и за 300 одсто већи него пре годину дана. У мукама су и хрватски хотели на Јадрану, који “у пет до 12”, уочи главне сезоне, дижу цене, јер би, иначе, сезону завршили до гуше у губицима.

С друге стране, цене су на Јадрану толико порасле да хрватски гости то више не могу да плаћају, а поготово не могу издржати удар цена у ресторанима и на пијацама у туристичким местима, где се килограм воћа продаје за десет евра и више. А смештај у хотелима и приватним кућама скупљи је већ сада за десет до чак 50 одсто у односу на лане.

Све је више и противника увођења евра, па привредник Дамир Ванђелић тврди да би у Хрватској ускоро могло да буде и милион сиромашних, што није добро за примену европске валуте. Економски стручњак Хрвоје Сердарушић сматра да је од двоцифрене инфлације већи проблем државни дуг, а да ће Хрватска применом евра преузети на себе и проблеме европске валуте. “Лоша су времена”, констатује Сердарушић, док економски стручњаци упозоравају да ће мало Хрвата моћи издржати нове ударе цена ако се овако настави.

И док цене дивљају, а људи једва живе од “првог до првог”, Хрватској болно недостају радници. Ове ће године чак 100.000 странаца добити посао у Хрватској, пре свега Филипинци који раде у грађевини и туризму. Живе крајње скромно, па их хрватске цене не погађају, а уштеде и за породицу. Хрвати настављају тренд исељавања, јер са овим ценама и платама не могу да издрже, а јесен ће очито донети и нове изазове.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs