Конгресменка Клаудија Тени подржала изјаву председника Вучића: „Курти мора да испуни захтеве Бриселског споразума“

Klaudija Teni

Конгресменка из Њујорка и копредседавајућа српског кокуса у Конгресу Клаудија Тени поздравила је данас изјаву председника Србије Александра Вучића у вези са јучерашњим дешавањима на северу Косова и Метохије, додавши да је насиље неприхватљиво.

– Искрено ценим брзу осуду напада председника Србије Александра Вучића. Владе Србије и Косова морају да се уздрже од реторике и акција које могу додатно да подстакну тензије. Већ месецима сам забринута због потенцијала за ескалацију насиља и третмана косовских Срба од стране косовског премијера Аљбина Куртија – навела је Тени у саопштењу.

Додала је да је због тога раније овог месеца послала писмо Куртију у којем га је позвала да деескалира тензије и сачува права косовских Срба.

– Још једном позивам на потпуну заштиту људских и политичких права свих мањина на Косову, посебно српског цивилног мањинског становништва, истовремено позивајући премијера Куртија да се придржава својих постојећих обавеза према Бриселском споразуму из 2013. године. То укључује коначно стварање Заједнице општина са српском већином – поручила је Тени.

Истакла је да обе стране морају да наставе да раде заједно на мирном решавању дугогодишњег спора, као и да администрација америчког председника Џозефа Бајдена треба да обезбеди проактивни ангажман САД на успостављању мира.

– Давно је прошло време кад је требало да се обе стране врате за преговарачки сто и постигну напредак дипломатским путем на начин који обухвата нашу заједничку визију стабилног, безбедног и просперитетног региона Западног Балкана – закључила је Тени.

Клаудија Тени је први пут изабрана за члана Представничког дома у новембру 2016. године, а раније је била једина Американка запослена у Генералном конзулата Југославије у Њујорку. Била је посредница између АБЦ Спортс-а и југословенске владе уочи Зимских олимпијских игара 1984. године у Сарајеву.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs