Конкуренција у паници: Иранци лансирали ракету у свемир!

Lansiranje

Иран је у четвртак објавио да је лансирао ракету-носач сателита са три уређаја у свемир, иако је нејасно да ли је неки од објеката ушао у орбиту око Земље.

У извештају државне телевизије, као и у другим извештајима иранских полузваничних новинских агенција, није наведено када је лансирање обављено нити које уређаје је превозник донео са собом.

Међутим, лансирање долази усред тешких преговора у Бечу око похабаног иранског нуклеарног споразума.

Претходна лансирања изазвала су прекоре од стране Сједињених Држава. Амерички Стејт департмент, Свемирске снаге и Пентагон нису одмах одговорили на захтеве за коментар.

Ахмад Хосеини, портпарол Министарства одбране, идентификовао је ракету као ракету Симорг или “Феникс” и рекао да су три уређаја послата на 470 километара од Земље.

Хосеини је цитиран да је рекао да су “перформансе свемирског центра и перформансе носача сателита урађене како треба”. Он је лансирање описао као “почетно”, сугеришући да је још на путу ка крајњој дестинацији.

Иранска телевизија емитовала је снимак ракете украшене речима “носач сателита Симорг” и слоганом “Ми можемо”.

Ирански цивилни свемирски програм претрпео је низ неуспеха последњих година, укључујући пожаре са смртним исходом и експлозију ракете на лансирној рампи која је привукла пажњу читавог света.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.