Константна подршка Шпаније по питању Косова и европског пута Србије

Vučić i premijer Španije

Шпанска влада пружа континуирану, константну подршку европском путу Србије, као и територијалном интегритету наше земље, на чему је Београд захвалан, поручио је председник Александар Вучић.

„Захвалан сам Санчезу и шпанској влади на континуираној, константној и подршци без тражења на подршци без прављења неких и тражења ‘длаке у јајету’ или додатних услова за Србију“, рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији са шпанским премијером.

Вучић је навео да је Шпанија искрени пријатељ, који увек подржава Србију на ЕУ путу, коју наша земља, каже, на сваком самиту, конференцији, састанку у Бриселу осећа. Пренео је да је Санчезу говорио и о иницијативи „Отворени Балкан“, о значају који има за три земље региона.

„Разговарали смо о поштовању територијалног интегритета Србије и захвалио сам се премијеру Шпаније на подршци међународном јавном праву“, рекао је Вучић.

Навео је да је премијера Санчеза упознао са током дијалога у Бриселу, додајући да Шпанија пружа подршку дијалогу Београда и Приштине, под покровитељством ЕУ.

Додао је да није веровао, када је у фебруару боравио у Мадриду, да ће шпански премијер доћи у посету Србији: „Ја то чујем од многих других, па не ураде, али он јесте. И после кратког времена је дошао у посету Србији“.

Вучић је рекао и да су анализирали ситуацију у Украјини, разменили виђења о том питању, те да је Санчезу објаснио позицију Србије, формално-правну и суштинску.

„Анализирали смо предстојећу јесен и зиму“, рекао је Вучић и саопштио вест да је „унутрашња“ анализа показала да Србија у првих седам месеци нема дефицит, што не значи да га неће имати с обзиром на кризу.

„Због кризе смо обојица забринути, различити су услови у којима живимо у разлози за забринутост, али сагласни смо да би сигурно било најбоље да се рат оконча, и да се вратимо нормалном животу. Овако смо у кризном менаџменту, и гледамо како да преживимо“, рекао је Вучић.

Он је Санчеза замолио да још једном пренесе молбу шпанском краљу Филипу VI да посети Србију, наводећи да би то била част за нашу земљу.

Додао је и да је пријатељство Шпаније и Србије истински велико, а да сви у Србији воле Шпанце, те да у нашој земљи не може да нађе никога ко ће рећи супротно, и да на такав однос неће наићи нигде у ЕУ.

„Ви сте креирали историју, за нас је ово историјска посета. Знамо да смо мала земља, али сам сигуран да овде можете да искористите прилике за своју земљу и грађане. Можете у Србији да се осећате као код куће“, рекао је Вучић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs