Корона и на Антарктику: Особље поларне станице се заразило иако су вакцинисани и далеко од цивилизације

Korona

Истраживачи који раде на белгијској поларној станици “Принцеза Елизабета”, на Антарктику, заразили су се ковидом 19 иако су вакцинисани и удаљени од остатка света.

Две трећине особља, од укупно 25 колико их има, заразило се короном. Како је вирус стигао до удаљене станице која се налази 220 километара далеко од обале Антарктика, остаје мистерија.

– Сви који се налазе на станици су примили две дозе вакцине, а једна особа је примила и бустер дозу – рекао је управник станице и човек задужен за безбедносне мере Алан Хубер.

Такође, сви запослени морају да се тестирају неколико пута на дугом путу до поларне станице.

Прво се морају тестирати на коронавирус у Белгији, затим у Јужној Африци, а изолација у Кејптауну траје 10 дана, после чега се морају урадити још два додатна ПЦР теста – један пре пута на Антарктик и још један пет дана по доласку на станицу.

Упркос свему, строге мере нису уродиле плодом. Први случај заразе регистрован је на станици средином децембра у групи новопридошлих чланова. Заражени је одмах смештен у изолацију, али се убрзо увидело да се још двоје инфицирало.

Сво троје су евакуисани 23. децембра, али се зараза ипак проширила. Сматра се да се ради о омикрону, соју коронавируса који је први пут пријављен управо у Јужној Африци.

Иначе, на станици раде и два доктора, а обезбеђена је и сва неопходна опрема која може да утврди да ли је неко болестан. У међувремену, особље је у карантину, а нови доласци су одложени.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије