Која су алтернативна тржишта за Србију – Потенцијал и за инвестициона улагања и пренос знања

Посао

Када се говори о алтернативним тржиштима, углавном се мисли на тржишта азијских и афричких земаља које обухватају више од 80% светске популације, а на којима наши привредници нису присутни или су присутни у мањем броју.

– Јачање позиција у одређеним регионима, као што су Блиски исток и Северна Африка, могло би да доведе до бољег пласмана наших извозних производа, али и до стабилизације тржишта у погледу сировина којима се снабдевају наши увозници. Алтернативна тржишта, у светлу новонастале ситуације, траже сви – и извозници и увозници – наводи за Новости Данијела Стрижак, помоћник директора у Сектору за стратешке анализе, услуге и интернационализацију ПКС.

Како истиче, на пример, Египат, као највећи увозник пшенице на свету (шест милиона тона годишње), тражи алтернативна тржишта, међу којима је и Србија, са којих ће надоместити недостајуће количине које је, до сада, увозио из Русије и Украјине (око 80 процената).

– Са друге стране, Египат је тржиште које може да ојача нашу сировинску базу у погледу увоза фосфата. Тржишта Блиског истока (заливске земље) могла би да представљају алтернативна тржишта за извоз српске јабуке које смо, до сада, углавном, пласирали на тржиште Руске Федерације, али и за извоз бобичастог воћа, имајући у виду ниска царинска оптерећења и велику потрошњу ових артикала у поменутом делу света. Исто тако, применом одговарајућих формата у привредној сарадњи са земљама попут УАЕ или Египта, можемо да, у домену одређених индустрија, осмишљавамо и заједнички наступ на трећим тржиштима – наводи Стрижар.

Она додаје да је важно истаћи и то да ће, у сврху ојачања старих и отварања нових тржишта на простору Блиског истока и Африке, користити пословни центар у Дубаију (Serbia Business Hub), како би помогли привредницима који желе да отпочну пословање или тргују са земљама из поменутих региона.

– Ово из разлога што се показало да осим стандардне трговине робама и услугама, алтернативна тржишта траже и инвестициона улагања, али и пренос знања и технологија, чиме се отварају бројне могућности и за коришћење повластица које дају споразуми о слободној трговини које земље Блиског истока, али и Африке имају са земљама из региона.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије