Које тенкове Украјина има и колико јој је остало у овом рату?

Ukrajina tenk

Русија и Украјина су преплавиле ратиште тешким наоружањем, а упитно је и колико су Кијеву били корисни напредни тенкови НАТО-а.

Које тенкове је Украјина имала пре 2022?

Након слома СССР-а 1991. године, Украјина је имала једну од највећих тенковских флота на свету са арсеналом од 8.700 тенкова, 11.000 оклопних и борбених возила пешадије, 18.000 комада артиљерије и 2.800 авиона и хеликоптера.

АП Пхото/Евгениy МалолеткаУкрајинци поправљају тенкове Т-64 у Харкову
Већи део арсенала је у наредним годинама продат другим земљама или је истопљен и бачен у старо гвожђе, како би се преживела економска криза, али и испоштовао Споразум о ограничењу конвенционалног наоружања у Европи.

Украјина је наследила и Фабрику локомотива Харков и Харковски конструкторски биро машиноградње који су развијали неке од напознатијих тенкова 20. века, укључујући Т-34, Т-64, Т-80 и Т-84.

Осамдесетих су се производиле стотине тенкова годишње, а после су бројке драстично спале на свега неколико десетина, а број запослених је са 60.000 пао до 2015. на 5.000 људи.
Пре 2022, Украјина је углавном поседовала надограђене верзије Т-64, укључујући Т-64БМ Булат и Т-64БВ.

Кијев је имао око 720 тенкова Т-64 различитих модификација до 2022, и око 580 у резерви.

У залихама су такође имали око 200 тенкова Т-80 и десетак Т-84 варијанте Оплот који је увршћен у употребу почетком двехиљадитих што је последњи допринос украјинске тенковске технологије.

Украјинска војска у својим залихама поседује и неколико Т-72, тенк совјетске ере који је створен као резултат тада „пријатељског ривалства“ између Фабрике локомотива и фабрике из Нижњи Тагила.

Које тенкове је НАТО дао?

Након уласка руских трупа у Украјину у фебруару 2022. године, САД и њени НАТО савезници су драматично повећали војну подршку Кијеву.

У почетку је Кијев добијао тенкове који су углавном припадали чланицама некадашњег Варшавског пакта зато што су Украјинци већ знали да управљају оружјем совјетске производње.

Тако су добили одређен број Т-72М1 од Бугарске, више од 170 Т-72 од Чешке, 31 Т-72А од Северне Македоније, више од 250 модернизованих Т-72 и 60 ПТ-91 твардија од Пољске и 28 М-55С од Словеније.

Како се сукоб настављао, а Кијев наводно припремао за пролећну контраофанзиву, НАТО је пристао да пошаље немачко, британско и америчко наоружање.

Између осталог, украјинска војска је добила модернизоване варијанте „леопарда 2“ и то од Канаде, Данске, Финске, Немачке, Холандије, Норвешке, Пољске, Португала, Шпаније и Шведске. Већина је већ стигла на ратиште, а неки ће бити испоручени тек следеће године.

Затим, Кијев је добио и од Британије 14 „чаленџера“. САД су обећале 31 тенк М1 Абрамс, али ће бити испоручени тек на јесен вероватно зато што још нису ни произведени.

Које тенкове Украјина жели од НАТО-а?

Иако је Украјина поседовала пре рата 2.250 тенкова, а у међувремену примила око 480 произведених у време Варшавског пакта и 300 модерних тенкова, Кијев тражи још од својих савезника.

– Украјинској војсци су очајнички потребни западњачки тенкови, борбена пешадијска возила и друга оклопна возила – рекао је некадашњи украјински амбасадор у Немачкој Андриј Мељник.

– Сваки леопард 2 је злата вредан за одлучујућу офанзиву – додао је.

АП Пхото/Мартин Меисснер, ФилеНемачка снабдева Кијев „леопардима 2“
Колико је тенкова Украјина изгубила, а колико их је остало?

Оружане снаге Украјине не објављују бројке, док руска страна саопштава процене њихових губитака.

Према руским подацима, уништено је 10.430 украјинских тенкова и оклопних возила од почетка рата, а међу „жртвама“ су однедавно почели да се појављују и тенкови са Запада, укључујући „леопарде“, „бредлије“ и друга возила.

Руски лидер Владимир Путин је пре недељу дана саопштио да је Украјина изгубила најмање 259 тенкова и 780 оклопних возила од почетка контраофанзиве која је покренута, према подацима Кремља, 4. јуна.

Са друге стране, како ни Русија не саопштава званичне бројке о својим тенковским губицима, то Кијеву даје прилику да увеличава ситуацију, па су тако истакли да је Москва досад остала без више од 4.000 тенкова.

Претпоставља се да ће се тачне бројке сазнати тек по завршетку рата, мада је Путин средином јуна рекао да је Русија изгубила 54 тенка током прве две недеље украјинске контраофанзиве и више од 360 других возила.

Ипак, нагласио је да су руски губици „10 пута мањи од кијевских“.

У међувремену је и украјински председник Владимир Зеленски изјавио да контраофанзива напредује споро.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs