Који је циљ хитне мировне мисије: Зашто је Русија послала војску у Казахстан и колико ће она тамо остати

Vojna vozila

ОДКБ је хитро реаговао на позив председника Токајева, а западне силе су одмах почеле да шире дезинформације о целој акцији.
Мировна мисија Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) распоређена је у Казахстан док се нација борила да стави под контролу улично насиље до кога је дошло због протеста изазваних драстичним повећањем цене горива. Иако западни медији тврде да се иза ове мисије крију други планови, њени циљеви и обим су више него јасни.

Шта је заправо ОДКБ?

Безбедносни блок, који се састоји од шест бивших совјетских држава – Јерменије, Белорусије, Казахстана, Киргизије, Русије и Таџикистана – формиран је 1992. године, након распада Совјетског Савеза. Пошто је Црвена армија отишла у историју, ОДКБ је преузео улогу пружања колективне безбедности својим чланицама.
Седиште блока је у Москви, али њиме наизменично председава лидер сваке земље чланице, у оквиру ротирајућег председништва. Одлуке се доносе на основу консензуса. Учесници сваке године одржавају заједничке војне вежбе и не могу бити део других војних блокова, као што је НАТО предвођен Сједињеним Америчким Државама.

ОДКБ је ове недеље распоредио заједничку мировну мисију у Казахстан, а јединице сваке земље стигле су у ову државу одвојено у четвртак и петак.

Зашто је казахстанска влада затражила мировне снаге?

Председник Касим Жомарт Токајев затражио је у среду помоћ ОДКБ-а пошто су земљу захватили насилни немири. Он је рекао да је позив у помоћ био „прикладан и правовремен“, инсистирајући да се власти суочавају не само са демонстрантима, већ и са високо организованом „терористичком претњом“, чији је циљ „подривање територијалног интегритета“ Казахстана.
Масовни протести засновани на економским притужбама почели су у земљи почетком нове године, након наглог повећања цена течног нафтног гаса. Упркос владиним уступцима, убрзо су их наизглед преузеле групе које су захтевале промену режима, као и групе насилних изгредника и пљачкаша. Чинило се да казахстански органи за спровођење закона нису у стању да се изборе са ескалацијом насиља.

ОДКБ је прихватио позив у помоћ неколико сати након што ју је Токајев затражио. У среду увече актуелни председавајући блока, јерменски премијер Никол Пашињан, потврдио је да ће помоћ бити послата.

По ком основу је послата војска?

Према члану 2 Уговора о колективној безбедности: „У случају опасности по безбедност, стабилност, територијални интегритет и суверенитет једне или више држава чланица… државе чланице ће одмах покренути механизам заједничких консултација…” У међувремену, у члану 4 наводи се да ће у случају такве претње „све друге државе чланице на захтев државе чланице одмах пружити потребну помоћ, укључујући и војну помоћ“.
Као одговор на молбу председника Токајева, савезници су одржали хитне разговоре и заједнички се сложили да је војна интервенција (као што је садржано у одвојеном мировном споразуму) оправдана, будући да текући догађаји у Казахстану заиста „представљају стварну претњу безбедности, стабилности и територијалном интегритету“, рекао је генерални секретар блока Станислав Зас.

Које земље су послале своје трупе?

Све чланице ОДКБ послале су особље за мировну мисију. У Казахстан је стигло укупно око 2.600 војника.

Руски војници и опрема први су дошли у земљу у четвртак. Белорусија је у петак распоредила оперативну групу која је ваздушним путем пребачена преко Русије.
Јерменија, Киргистан и Таџикистан су послали између 100 и 200 људи, а такође су распоредили и војну опрему.

Да ли то значи да ће руски војници учествовати у уличним борбама са изгредницима?

Главни циљ мировних снага је заштита „важних владиних и стратешких објеката“, рекао је генерални секретар ОДКБ. Војници ће такође помоћи локалним снагама да „одржавају ред“ у земљи.

Распоређивање се неће користити за директну интеракцију са демонстрантима и изгредницима, а задатке спровођења закона наставиће да обавља локална полиција, обећали су званичници.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs