Ко је био чувени чика Ђорђе? Чувао „Зејтинлик“ преко 60 година и имао је само једну жељу: „На гробљу је моје место“

Đorđe Mihailović

Чувар српског гробља „Зејтинлик“ у Солуну, чувени чика Ђорђе Михаиловић, преминуо је у 96. години.

Тужну вест потврдио је и министар спољњих послова Србије Ивица Дачић.

„Још једна тужна вест данас – у 17:30 часова, у 96. години умро је чика Ђорђе Михаиловић, чувар „Зејтинлика“, српског гробља у Солуну“, написао је српски шеф дипломатије.

Рођен је 1. маја 1928. године у Солуну.

,,Ја сам рођен овде на гробљу, и то видим као моје место. Не као службенику, већ је то моје место.’’ Овако говорио Ђорђе Михаиловић, који је више од 60 година бдио над уснулим српским јунацима, чувеним ,,солунцима’’.

За презиме можда неко и не зна, али када се помене Чика Ђорђе, нема Србина који не помисли на топле, миле очи и обавезну војничку униформу и шајкачу чувара Српског војничког гробља у Солуну – јер, он је био чика и дека свих нас, целе нације.

Шест деценија чувао посмртне остатке српских ратника

С његовим дедом Савом Михаиловићем започета је света дужност прикупљања посмртних остатака српских ратника и сахрањивање на месту данашњег Зејтинлика. После деде, ту дужност је преузео Ђорђев отац Ђуро Михаиловић, који је својом храброшћу спречио нацистичку пљачку гробља током Другог светског рата.

Ђорђе је више од шест деценија посветио бризи о Зејтинлику и био је чувар сећања на српске великане. Он је био непресушан извор знања о палим војницима и њиховим причама, које је радо делио с посетиоцима. Његова љубав према отаџбини и поштовање према јунацима су били неизмерни.

Он је бринуо о хумкама и реликвијама, показивао где су похрањене кости њихових предака и одржавао свето место сећања. Своју дужност обављао је више од пола века, све док због нарушеног здравља није напустио ту функцију у мају 2022. године.

Награде које је својски заслужио

За своју преданост и допринос, одликован је Орденом српске заставе другог степена. Такође му је 2021. године уручено признање Мајка Србија, које му је додељено у име државе Србије.

Документарни филм под називом „Последњи чувар“ снимљен је 2013. године о Ђорђу Михаиловићу, а песник Раша Перић посветио му је песму „Маршира сву ноћ“.

Зејтинлик, смештен у самом центру Солуна, обухвата 21.000 гробова, од којих је 8.000 српских војника. Остали гробови припадају војницима из Француске, Енглеске, Италије и Русије. Међутим, српско гробље се истиче по својој централној позицији, раскошном споменику и највећој посећености.

Ђорђе је чсто објашњавао да је разлог томе што су се на другој страни борили плаћеници, док је српски народ бранио своју земљу.

Ђорђе Михаиловић је постао симбол оданости, љубави и поштовања према српским ратницима који почивају на Зејтинлику, чувајући њихово сећање и наслеђе.

Ђорђе је био ожењен Гркињом Фотини Михаиловић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs