Красуха – нови руски систем електронског ратовања фасцинирао свет: Обара дронове као од шале, у Украјини се показао као надмоћан

Elektronsko ratovanje

У зони специјалне војне операције у Украјини недавно је употребљен самоходни систем за електронско ратовање „Красукха-С4″, што је приказано на снимцима које је објавило Министарство одбране Русије.

Ситем је привукао пажњу целог света, нарочито војних кругова, који су фасцинирани новом врсом оружја за које многи и даље не знају како функционише и колико је ефикасно.

Која је намена „красухе“?

„Красукха-С4″ је створен да шпијунске сателите, земаљске радаре и ваздушне системе учини потпуно неефикасним. То постиже генерисањем сигнала ометања који циљају фреквенције језгра радара и друге изворе радио-емитовања.

Основна намена система „красуха“ јесте заштита командних места, трупа и противваздушне одбране од ваздушног извиђања и високопрецизног оружја.

Систем електронског ратовања је у блиској интеракцији са системима противваздушне одбране, који уништавају непријатељски објекат након што добију његову локацију од „красухе“.

Поред тога, систем успешно ангажује беспилотне летелице које лете на изузетно малим висинама. Софтверски и хардверски системи „красухе“ имају могућност да ометају уграђену опрему дронова, ефективно чинећи непријатељске дронове слепим и беспомоћним. То приморава летелицу да се пење на веће висине, што је ставља у домет руске противваздушне одбране, која потом уништава циљ.

Јединствене карактеристике

Према речима руског стручњака Романа Насонова, „Красуха-С4″ је најефикаснији систем у својој класи. У стању је да ствара радио-сметње у широком опсегу фреквенција, без ограничења у азимуту и ​​елевацији.

Систем може ефикасно да гађа било коју ваздушну мету. Домет комплекса „Красукха-С4″, који се састоји од два возила, прелази више од 300 километара.
Међуосовинско растојање „красухе“ је четвороосовинско теренско возило „камаз“, тако да мобилни комплекс може да ради у било којој области, на температурама од минус 50 до плус 50 степени Целзијусових.

Почетак масовне производње

„Красукха-С4″, који је развио Концерн радио-електронских технологија „КРЕТ“, холдинг компанија под руском државном корпорацијом „Ростек“, створен је 2009. године и ушао је у масовну производњу 2011. године.

После две године руско Министарство одбране набавило је прву серију система „Красукха-С4″. Ова технологија, како је истакао КРЕТ, поседује способност да се користи и за системе раног упозорења и контроле у ​​ваздуху.

Употреба у зони специјалне операције

Руско Министарство одбране недавно је представило видео-снимак који приказује како „Красуха-С4″ омета извиђачки дрон који припада Оружаним снагама Украјине (ОСУ). Овај инцидент се догодио на руској територији зоне специјалне војне операције у Украјини.

Министарство је такође цитирало члана посаде возила „Красуха-С4″ који је изјавио да „током специјалне операције систем доказује своју ефикасност“. Он је додао да они своју „борбену мисију прилично успешно спроводе“.

Поред беспилотних летелица ОСУ, „Красукха-С4″ се ефикасно супротставила непријатељским балистичким ракетама и авионе, истакао је члан посаде.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs