Краће купање, базени хладнији, без коришћења климе: Како Немачка штеди енергију? Овај град после 23 сата гаси расвету!

energija

Најпознатија зграда у Келну, градска катедрала, више није осветљена ноћу, а разлог је штедња струје.

Како пише Дојче веле, овај потез је један од највидљивијих знакова, с обзиром на то да из Русије стиже знатно мање гаса него што је то уобичајено (а гас се делимично користи и за производњу струје) и додаје да се Немачка припрема за тешке зимске дане.

Још нема разлога за панику, али се такође морамо припремити за акутну ванредну ситуацију, рекла је Андреа Бломе, градска менаџерка Келна.

-С једне стране, постоје уска грла у снабдевању гасом, али наравно постоје и сценарији за случај нестанка струје које ми овде морамо да размотримо. Наш главни задатак сада јесте да одржимо такозвану критичну инфраструктуру у погодну, па и у случају да дође до несташице струје, додала је она.

Међутим, како напомиње, то је само почетак.

-Сада штедимо струју јер се гас за грејање лети не троши. То се за сада пре свега односи на расвету: стадион Келна, катедрала, градска кућа, мостови на Рајни… Све се то гаси у 23 сата, а од јесени ће и сат раније, у 22 сата, истакла је.

Улична светла пригушена, базени хладнији, рачунари искључени

У Келну се сада ноћу гасе светла на више од 130 зграда, али штеди се само на расвети. Да би се потрошња смањила за 15 одсто, како је то одредила Европска унија, штеди се где се може.
Клима уређаји се у градским канцеларијама користе штедљиво, зими би те просторије требало да се загревају само на 19 степени. Вода у базенима је осетно хладнија.

Бломе по сваку цену жели да избегне затварање базена – због курсева пливања за децу. Али, неки други градови у Немачкој то су већ учинили.

Такође, службеници града Келна се моле да свакодневно штеде енергију.

-Направићемо упутства за наших 23.000 службеника у градској управи да бисмо их сензибилизовали – рецимо да стварно угасе рачунар кад се одлазе из канцеларије.

Немци купују арматуре за тушеве и умиваонике

Пре два месеца је немачки министар привреде Роберт Хабек (Зелени) позвао грађане на штедњу енергије и најавио да би јесен и зима могли да буду тешки. Нјегов апел је гласио отприлике овако: мање се грејати, не користити климу и – туширати се највише пет минута у млакој води, по могућству тушем који штеди воду.

При том такве тушеве није једноставно пронаћи. Александер Цех, директор једног од водећих произвођача, „Грое“, за ДW каже: „Потражња за производима за уштеду воде последњих недеља је порасла за готово десет одсто.“

Немци су Хабеков позив чини се прихватили, бар тако показују анкете. То јесте делимично израз неслагања с руским нападом на Украјину, али је пре свега покушај да заштите свој новчаник: туширају се краће и са хладнијом водом, све чешће искључују мобилне телефоне или рачунаре и пазе да шпорете и рингле не укључују за сваку ситницу…

Очајнички тражен: енергетски саветник

И покушавају да пронађу неког од људи који су тренутно међу најтраженијим: енергетског саветника. У Немачкој их има око 13.000, а Целија Шице је једна од њих. Она је директорка Бонске енергетске агенције.

У првом кварталу ове године њена агенција добила је 70 одсто додатних упита. Због великог броја заинтересованих, у међувремену се прешло с индивидуалних консултација на групне састанке. На њима се представљају основне ствари о кровним соларним панелима, саветује се у вези с изолацијом зграда и објашњава све о топлотним пумпама. На термин се чека и по два месеца.

-Непосредни циљ јесте смањити потрошњу енергије, а то заправо значи да се најпре сагледа шта се сада користи? Још увек постоје нпр. радијатори у гаражи или у подруму. Ако свако смањи термостат за један степен, уштеди се шест одсто енергије, каже Шице.

Дугорочни је циљ, додаје, климатска неутралност. Град Бон то жели да постигне до 2035. године – као и многи други градови у Немачкој. То значи – струја и грејање без фосилних горива као што су угаљ, нафте или гас.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs