Кркобабић: За непуних годину дана оживело више од 800 кућа у селима Србије

Etno turizam

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић изјавио је јуче да је село поново “ин” и да је за непуних годину дана оживело више од 800 кућа у селима Србије.

– Интересовање је огромно, јављају се све млађи људи – рекао је Кркобабић после потписивања уговора за куповину сеоске куће са окућницом, за оне захтеве које је комисија одобрила 26. априла ове године.Додељена су бесповратна средстава за куповину још 90 сеоских кућа и то за 64 породице, 13 младих пољопривредника и пољопривредница и 13 самохраних родитеља са територије читаве Србије.

Кркобабић је потписао је тројне уговоре са градоначелницима и председницима општина, на чијим се територијама налазе куће, и добитницима бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом.

Најповољнија изабрана кућа налази се у селу Торак у општини Житиште, има 64 квадрата и седам ари плаца и кошта 399 хиљада динара.

Максималан износ од 1,2 милиона динара достигле су сеоске куће у општинама Апатин, Ада и Бач, где се овог пута у селу Плавна налази и највећа сеоска кућа од 268 квадрата.

У општини Пирот, где су се процењене вредности кућа кретале од 800 хиљада до 1,1 милиона динара, додељена су средства за две куће, од 103 квадрата у селу Блато и 75 квадрата у селу Извор.

У прошлогодишњем циклусу додељена је 651 сеоска кућа са окућницом у 100 локалних самоуправа, а са кућама које су додељене до маја ове 2022. године, у свим деловима Србије је више од 800 кућа које су добиле нове станаре.

На јавни конкурс могу да се пријаве млади брачни и ванбрачни парови, самохрани родитељи и млади пољопривредници до 45 година живота.

Изабрана кућа може да се налази на територији свих насељених места у Србији, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима и њена вредност може максимално износити 1,2 милиона динара.

Средства за куповину сеоских кућа се додељују по редоследу пристиглих пријава, до утрошка 500 милиона динара – колико износе опредељена средства Министарства за бригу о селу за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2022. године.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије