Кроз Србију, Северну Македонију и Албанију ускоро јединственим ТАГ уређајем

таг
Захваљујући договору који је постигнут на састанку иницијартиве “Отворени Балкан”, до краја летње сезоне, Електронска наплата путарине,вршиће се јединственим ТАГ уређајем у Србији, Северној Македонији и Албанији (ETC Open Balkan).

Оваквој Електронској наплати путарине, моћи ће да се придруже и државе које се одлуче да приступе пројекту “Отворени Балкан”, пре свега Црна Гора и Босна и Херцеговина.

“Корисници уређаја за електронску наплату путарине ће моћи ће користе постојећи ЕНП уређај уз преконфигурацију истог и регистрацију своје платне картице на неком од продајних места. Уређај за ЕНП ће бити везан за платну картицу корисника, док ће сам корисник моћи да бира да ли ће се средства наплаћивати у националној или страној валути”, објашњавају у “Путевима Србије”.

Коришћењем овог система грађани земаља три чланице иницијативе, оствариваће попуст од 5%.

Очекује се да ће овим системом наплате путарине, бити избегнуте гужве и задржавање на наплатним рампама. Бенефите од овога највише ће осетити наши грађани који у летњој сезони путују ка Грчкој, преко Северне Македоније, јер више неће чекати у колонама на наплатним рампама.

Имплементација овог система требала би да заживи већ током ове летње сезоне. До тада грађани Србије који пролазе кроз Северну Македонију имаће одређене повластице. Бесплатне картице за пролаз наплатних рампи кроз Северну Македонију од прошле године и даље су важеће. Додуше пролаз није бесплатан, али на прошлогодишњу картицу можете уплатити средства и тако пролазити рампе без задржавања.

Картицу можете допунити електронским путем пре поласка на одмор тако што ће те отићи на сајт етц.роадс.орг.мк и тамо је је допунити путем банковне картице.

Електронска наплата у Србији

ЕНП званично је стартовао 2013. године у Србији, када је обједињена наплата на свим рампама. Наплата се врши на укупно 820 километара ауто путева кроз Србију, на укупно 65 рампи. Према подацима Путева Србије ЕНП уређај у Србији користи нешто мало мање од 800.000 корисника. Цена кориштења ауто пута кроз Србију од Суботице до Прешева коридором 10, износи 2.100 динара, а од Београда 1.480 динара.

Ово је само један у низу пројеката иницијативе “Отворени Балкан” који доноси бенефите привредама и грађанима ових земаља. Ово ће умногоме олакшати путовање нашим грађанима ка Грчком приморију, нарочито у летњој сезони када владају огромне гужве.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs