Кула: Потписан Уговор о финансирању пројекта – бивша зграда МУП-а ускоро постаје ново седиште културе

Kula potpisivanje ugovora

У Свечаној сали општине Кула данас је свечано потписан Уговор о финансирању пројекта „Реконструкција, доградња, адаптација, пренамена и енергетска санација зграде Музеја и Градске библиотеке у Кули“. Уговор су потписали председник општине Кула, Дамјан Миљанић и покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Драгана Милошевић, у присуству општинских званичника и директора културних установа са територије општине.
Након потписивања Уговора, председник општине и покрајинска секретарка обишли су некадашњу зграду Полиције, која ће већ наредне године, захваљујући средствима опредељеним од стране Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата, постати нови центар културе. По речима Дамјана Миљанића, ово је највећа инвестиција у области културе у Кули у последњих 50 година, а једна од најзапуштенијих зграда ускоро ће добити потпуно нову функцију и изглед.
„Некадашња зграда Полиције премештена је у нови простор, у функционалну зграду која се такође налази у овој улици, где запослени и грађани који користе услуге те службе имају боље услове за рад и функционисање. Захваљујући Покрајинском секретаријату и Покрајинској влади, урадили смо пројектну документацију и обезбеђена су значајна средства, преко 2 милиона евра, за посао реконструкције ове зграде. На тај начин ће ова зграда, која је сигурно једна од најружнијих и најзапуштенијих у нашој општини, а можда и шире, добити потпуно нову функцију. Овде ће бити нови центар културе, па и образовања у нашој општини и најлепша зграда у истој. Ово је највећа инвестиција у култури у нашој општини у задњих 50 година. Највећа је по износу који се издваја, али и по чињеници да библиотека после 15 година од како је изгорела и од како је неусловно смештена у простор Пионирског дома добија своју нову адресу и простор, а по први пут у историји Кула добија објекат музеја. Део простора биће опредељен за Музичку школу и за невладине организације које ће овде наћи простор за своје функционисање и смештај. Ово је заиста велики дан за нашу општину и за покрајину. Сигурно има и инфраструктурно већих инвестиција од ових, али ово свакако јесте најзначајнија инвестиција у нашој општини“, поручио је Миљанић.
Покрајинска секретарка, Драгана Милошевић, истакла је да је износ за прву фазу овог пројекта опредељен, уверена да ће општина Кула, након изградње најлепшег објекта у истој, претендовати да буде кандидат за српску престоницу културе. Додала је и да је у протекле две године подржано 17 локалних самоуправа и 19 објеката, док је у протеклих неколико година обезбеђено 25 милиона евра само за културу, чиме Покрајинска влада културну политику показује у делима:
„У протекле две године, од како смо основали тај Конкурс путем Секретаријата који водим, подржали 17 локалних самоуправа. У питању је 19 објеката који су у јавној својини и вредност инвестиције до сада износи 10 милиона евра. Покрајинска влада, на челу са Српском напредном странком, али и са њеним коалиционим партнерима, у протеклих неколико година обезбедила је 25 милиона евра само за културу, за инфраструктуру када је култура у питању, за адаптацију, реконструкцију, али и за изградњу нових објеката у култури путем и других ресорних секретаријата, попут Секретаријата за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, али и Управе за капитална улагања. Тај финансијски показатељ сведочи о чињеници каква је наша културна политика. У последње три деценије се апсолутно није водила брига, па макар и оно текуће одржавање. Затекли смо потпуну девастацију културе. Ова Покрајинска влада показује, заједно са Републичком, културну политику у делима“, закључила је Милошевић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs