Кућу изаберете сами, а држава вам да 10.000 евра: Велико интересовање за нови дом на селу

Kuće na selu

Интересовање младих људи да се преселе и живе на селу је толико да ће вероватно бити потрошено предвиђених 4,3 милиона евра, а ребалансом буџета се спрема додатни износ.

За само неколико месеци ове године, од јула до октобра, Комисија за доделу средстава за куповину кућа за младе у Министарству за бригу о селу је донела чак 237 позитивних решења по Конкурсу за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Републике Србије за 2021. годину, сазнаје 24седам.

До краја овогодишњег програма, а оригиналан рок је 1. новембар, очекују да ће разматрати још стотинак пријава младих пољопривредника, брачних и ванбрачних парова, самохраних родитеља и свих других из разних професија који су исказали жељу да живе на селу у кући који им плати држава.

Тиме ће се овај пилот-пројекат показати као веома плодоносан, каже за наш портал Милан Простран, потпредседник Комисије.

– Интересовање је заиста велико. Кандидати су млади људи, просек је тридесет година, са разних страна и разних професија. Иако је прва идеја била да то углавном буду млади пољопривредници, куће су добили и професори, инжењери, ИТ-јевци… Лјуди и њихови разлози су различити. Тако у Српској Црњи имамо новопеченог становника села који је ИТ стручњак који ради са неколико фирми у иностранству и не жели више да живи у граду. У селу Параге, код Бачке Паланке, скућио се шофер са супругом која ради у фабрици чарапа, а који желе да им деца одрасту у здравој средини – набраја Простран.
За куће на селу у оквиру овог државног програма највеће интересовање је у Војводини, али и околини Пирота, Трстеника…

„Ово се мора наставити“

Милан Простран каже да је акција куповине кућа за младе на селу пилот-пројекат који се, једноставно, „мора наставити“.
– То би требало да прерасте у сталан и обухватнији пројекат. Села су у индустријализацији заборављена, запуштена и представљају „закоровљен ресурс”. Добро је што је то сада држава препознала као проблем и дала једно оствариво решење. Са младима на селу ће се подмладити и пољопривреда, нићи ће прерађивачки погони, мале радионице… Наравно, потребна је инфраструктурна надоградња села у сфери здравства, културе, спорта – напомиње Простран.
– Много тога зависи и о агилности локалне самоуправе. Кандидати сами пронађу кућу на продају која задовољава услове конкурса и у којој би желели да живе, а локална самоуправа би, као гарант пред државом, требало да им помогне око документације. Неке општине су спремне на такав задатак, неке и нису – каже Простран.

Услови конкурса

За све оне који размишљају о томе да промене живот и добију свој дом о трошку државе, најважнија информација о јавном позиву је да се ради о кућама тржишне вредности до 10.000 евра. Важно је знати и да могу да одаберу одговарајућу на територији целе земље.
– Можда је то неком невероватно, поготово оном ко зна колике су цене по градовима. Али за те паре се у Србији налазе куће са окућницом, помоћним зградама, чак фонтаном у дворишту – напомиње Милан Простран.

А да би се добила таква кућа, процедура је следећа.
Прво, ко може да се пријави за државне паре. Кандидат, односно кандидати, када се ради о брачном или ванбрачном пару, мора бити српски држављанин са пријављеним пребивалиштем у земљи. То је битан услов, јер већ је било случајева да су брачни парови одбијани јер је један супружник био страни држављанин.

Поред тога, мора имати највише 45 година, што, као и сви остали услови, важи за оба животна партнера.

Даље следе питања имовине. Онај, односно они који се јављају на конкурс, не само што не смеју поседовати никакву некретнину (осим пољопривредног земљишта), него нису смели да буду власници куће/стана ни у последњих пет година. Такође, не смеју да буду у поступку куповине, или да су поднели захтев за субвенцију или кредит за неку некретнину. Не сме да се буде у сродству са продавцем одабране куће на селу, нити да се држави дугује било какав порез или да постоји слична обавеза.

Ово су обавезни услови, а постоје и „алтернативни“. Кандидати морају да испуњавају један од следећа четири услова:

да живе у породичној некретнини са широм породицом или да изнајмљују кућу на селу;
да поседују формално образовање из области медицине, фармације, пољопривреде, ветерине, просвете или су занатлије;
да живе у породичној некретнини са широм породицом или да изнајмљују стан/кућу у граду;
да им посао омогућава да раде од куће на селу (а за шта могу да добију потврду послодавца).

Не може ни баш свака кућа

Уколико се кандидат “препозна” у свим овим пропозицијама, може да потражи кућу на селу „из својих снова“. Али и те куће имај услове које морају да задовоље.

Прво, кућа не сме бити тржишне вредности преко 10.000 евра, а цена мора да јој буде реална. Лични новац ту не може да се додаје на донацију државе, као код, рецимо, субвенција за столарију или фасаде. Јер, држава је заправо „власник“ те куће још неко време – кућа не може да се прода у наредних 10 година, нити да се заложи у првих пет, а мора бити и осигурана.
Кућа, што је веома важно, мора бити на селу, никако у граду или седишту локалне самоуправе (општине).

За поменутих 10.000 евра, тачније 120.000 милиона динара, кућа мора да буде условна за становање, односно да има струју, текућу воду, канализацију (септичку јаму), тврд пут до дворишта. Такође, мора да буде уписана у катастар/земљишне књиге, и не смеју ни она ни помоћни објекти да буду нелегално изграђени.
Некретнина мора да буде “чиста”, као и купац – за кућу и плац не смеју постојати никакви имовински спорови.

Када се „упаре“ такав кандидат и таква кућа, на ред долази локална самоуправа. Она гарантује Министарству да кућа задовољава све услове јавног позива и помаже кандидату да пошаље Министарству уредну документацију.
Када се на конкурсу прође селекција, локална самоуправа је, уз кандидата и Министарство, један од потписника трипартитног уговора.

Рок за пријаву је 1. новембар, до када се електронски преузета пријава са прилично обимном пратећом документацијом пошаље препорученом пошиљком на адресу Министарства, Булевар Михајла Пупина бр.2а на Новом Беогаду, или се преда на писарницу.
Ко не стигне све то да обави у наредних десетак дана, нек не брине превише, јер акција ће се готово сигурно наставити и догодине.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs