Лавров поручио: Лидери БРИКС-а се баве стварним проблемима за разлику од Запада

Sergej Lavrov

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да се лидери БРИКС-а баве стварним проблемима за разлику од западних политичара и новинара.

– Ми користимо наше главе и бавимо се конкретним питањима – рекао је Лавров у разговору за државну телевизију „Русија 1″, преноси ТАСС.

Додао је да ће БРИКС координисати своје поступке са новим чланицама у оквиру међународних формата, укључујући Уједињене нација и Г20.

– Наравно, координисаћемо наше поступке са новим чланицама у оквиру Уједињених нација, Г20 и других међународних платформи – навео је шеф руске дипломатије.

Он је истакао да ће БРИКС консолидовати своје поизиције у Г20 јер се у тој организацији налазе и Саудијска Арабија и Аргентина, које ће постати нове чланице БРИКС-а.

– Дакле, формална подела Г20 на Г7 и БРИКС добија практичан облик – рекао је Лавров.

Нагласио је да БРИКС не жели да угрози ничије интересе, већ само жели да развија своје пројекте.

– Једноставно не желимо да било ко кочи развој наших обострано корисних пројеката који нису уперени ни против кога – поручио је Лавров.

На питање да ли би проширени БРИКС једног дана могао да постане алтернатива Г20, руски министар спољних послова је одговорио: Нема потребе за тим сада“.

БРИКС су основали Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република, а на самиту, који је ове недеље одржан у Јоханезбургу, саопштено је да ће се организацији од 1. јануара 2024. године придружити Аргентина, Саудијска Арабија, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Етиопија и Египат.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs