Лекари упозоравају на погоршање ситуације, у болницама више од 5.000 пацијената

vakcine apatin

У Србији су од почетка епидемије регистрована укупно 886.543 случаја заразе коронавирусом, а до сада је тестирано 5.476.887 људи. Ковид 19 однео је 7.885 живота, а проценат смртности износи 0,89 одсто. На болничком лечењу је 5.014 пацијената, наводи се на сајту covid19.rs.

Према последњем пресеку, у Србији је коронавирус потврђен код још 7.201 особе од тестираних 23.408 узорака. Преминуло је још 39 оболелих. На респираторима је 195 пацијената.

Директор Клиничког центра Србије, професор Милика Ашанин рекао је да је ово епидемија невакцинисаних.

  • Анализирали смо пацијенте који су умрли у ковид болници Батајница и на Инфективној клиници. Наш закључак гласи: то су углавном, готово искључиво, невакцинисани пацијенти, изјавио је Ашанин за РТС.

Милика Ашанин, директор Клиничког центра Србије, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао је да је актуелна ситуација у КЦС, односно у њеним ковид болницима, и даље тешка, и да, према њиховим проценама, постоји тенденција погоршавања.

Клиничко-болнички центар “Др Драгиша Мишовић” поново збрињава ковид пацијенте, али раде и у нековид режиму. Болница за гинекологију и акушерство помаже и ковид и нековид пацијенткињама, трудницама и породиљама. Начелница гинекологије др Слађана Михајловић за РТС каже да треба да се вакцинишу и труднице и дојиље, да плаћамо данак невакцинисању и да је све више заражених трудница.

Професор доктор Небојша Кнежевић, анестезиолог из Чикага, рекао је за РТС да је студија којом је обухваћено више од 600.000 људи у Америци показала да невакцинисанима прети 11 пута већа опасност да умру од ковида 19 него вакцинисанима. Појавио се интересантан рад који показује да нико није безбедан – док се сви не вакцинишемо, нагласио је Кнежевић.

Други део помоћи од укупно 40.000 вакцина које је Србија донирала, допремљен је у Либан.

Донацију су на Аеродрому “Рафик Харири” у Бејруту дочекали амбасадор Србије Емир Елфић и конзул Петар Новаковић, а са либанске стране, генерал Хајдар Скајне, који је примио донацију у име либанске војске, саопштило је Министарство спољних послова Србије.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије