Летећи аутомобил обавио први међуградски лет

Прототип 1 летећег аутомобила „ЕрКар“, опремљен БМВ-овим мотором и обичном горивом са бензинске пумпе, обавио је први међуградски 35-минутни лет између словачких међународних аеродрома у Нитри и Братислави.

За разлику од eVTOL-а (електрични вертикални авиони за полетање и слетање), који су сличнији великим дроновима него стварним аутомобилима, „ЕрКар“ је прави аутомобил – и то летећи. То значи да се може користити за две врсте превоза, како на путу као аутомобил, тако и као авион.

Ово превозно средство је развила компанија „Клајн вижн“ и први пут је представљен 2019. године. „ЕрКар“ прототип 1 је обавио свој први лет крајем 2020. године и од тада је имао 142 успешна слетања и преко 40 сати летења.

Последње, 142. слетање обављено је 28. јуна после првог међуградског 35-минутног путовања од међународног аеродрома у Нитри до Братиславе.

Професор Стефан Клајн, изумитељ овог превозног средства и оснивач компаније „Клајн вижн“, управљао је возилом у оба режима. Када је слетео у Братиславу, претворио је „ЕрКар“ поново у аутомобил – процес увлачења крила и репа који је трајао мање од три минута – а затим га одвезао у град.

Први међуградски лет изведен је са моделом Прототип 1, који покреће БМВ-ов мотор снаге 160 коњских снага са фиксним пропелером, а може да лети максималном крстарећом брзином од 190 километара на сат. У саопштењу за медије компаније „Клајн вижн“ напомиње се да је прототип достигао висину од две и по хиљаде метара и да је могао, под надзором Управе за цивилно ваздухопловство, да обави стрме завоје од 45 степени и да прође низ тестова стабилности и управљивости.

Према „Клајн вижну“ ова врста превозног средства ће да преполови време путовања из врло једноставног разлога. „ЕрКар“ ће нас одвести до аеродрома, где ћемо га пребацити у режим лета и наставити путовање.

У „Клајн вижну“, такође, верују да ће у будућности „ЕрКар“ потпуно приватизовати ваздушни саобраћај, јер ће свако ко га поседује моћи да се одвезе до најближег аеродрома и вине се у небо. Ипак, реално говорећи, чини се да ће пут до овакве будућности бити дуг и кривудав и подразумеваће сертификате, одобрења и, највероватније, пилотске дозволе.

„ЕрКар“ прототип 2 биће предсеријски модел и имаће мотор од 300 коњских снага са пропелером са променљивим нагибом. Требало би да лети брзином од 300 километара на сат и да има домет лета од 1.000 километара. „Калајн вижн“ се нада да ће успети да добију потребне сертификате како би регистровали ово возило и као ваздухоплов и као аутомобил.

Компанија планира да произведе две верзије, са два и четири седишта, а у плану је и модел који ће моћи и да плови. Наравно, једино што је боље од аутомобила који може да лети је аутомобил који лети и плови.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs