Летња прогноза: Вечерас лагано освежење, а онда нови „топлотни удар“!

Према речима метеоролога, незгодно је било то што је у првој половини јуна временска прогноза била хладнија за то доба године, па нам свима зато ове температуре представљају шок.

Метеоролог Недељко Тодоровић најављује да нам временска прогноза доноси освежење, као и да ће лето које се тек сада захуктава бити топло и да у то нема сумње.

Он је рекао да овако високе температуре у јуну јесу екстрем за тај месец јер се то обично дешавало у јулу и августу.

Према његовим речима, незгодно је било то што је у првој половини јуна временска прогноза била хладнија за то доба године па нам свима зато ове температуре представљају шок.

  • Али ако гледамо ритам уназад деценијама, ово није неуобичајено. И пре 100 година је било оваквих ситуација, истакао је Тодоровић.

Упитан да ли се може рећи да је реч о глобалном загревању, он сматра да није.

  • На планети постоји равнотежа, региони са хладним и они са топлим струјањима ваздуха. Пре неки дан било је изузетно топло у источној Европи, док је истовремено на западу било хладније и кишовито. После ће се то изменити, у источну Европу стићи ће тај хладнији талас, а на запад топлији. То је та равнотежа, објаснио је Тодоровић.

Временска прогноза сутра доноси освежење

На питање када нам временска прогноза доноси освежење, он каже да оно почиње вечерас, јер нам се приближава хладнији, односно свежији ваздух.

  • Од сутра дашак свежине. Првих седам дана јула биће мање топло, око 30 на северу и око 32 на југу. И то је мало изнад просека за наше подручје, казао је Тодоровић.

Лето доноси топло време

Лето пред нама биће топло, како каже, и у то нема сумње а топлотни таласи какве смо имали крајем јуна и какав нас и данас очекује, имаћемо према његовим проценама једном у јулу и једном у августу.

Непогоде какве су биле у Чешкој и јуче у Немачкој могуће су и Србији.

  • У Европи тих европских торнада има преко 100 годишње, а иако смо ми скрајнути појаве се и код нас, додао је метеоролог.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије