Лидери Г7 потврдили искључење руских банака из SWIFT-а; Руска централна банка: Банке у земљи раде нормално

banka

Лидери Групе седам најразвијенијих земаља света (Г7) саопштили су данас да су западни савезници одлучили да искључе „одређене руске банке” из светског међубанкарског комуникационог система SWIFT.

У заједничкој декларацији Г7, коју је објавило француско председништво, није прецизирано које ће руске банке бити погођене, извештава Ројтерс.

Додаје се да ће ускоро бити формирана трансатлантска оперативна група која ће координирати санкције против Русије.

Руска централна банка: Банке у земљи раде нормално

Централна банка Русије саопштила је данас да има све неопходне ресурсе и инструменте да одржи финансијску стабилност и обезбеди непрекидан рад финансијског сектора, а поводом најаве да ће одређене руске банке бити искључене из глобалног међубанкарског система SWIFT.

“Банка Русије ће банкама непрекидно обезбеђивати готовинску и безготовинску ликвидност у рубљама. Репо аукција финог подешавања ће бити спроведена неограничено у понедељак, и сви захтеви банака биће у потпуности задовољени”, саопштио је руски монетарни регулатор, преноси Тас с.

Банка Русије је такође навела да њен систем за размену финансијских порука о трансакцијама обезбеђује пренос финансијских порука унутар Русије у било каквом сценарију.

Из руске централне банке су додали да су “сва средства клијената на рачунима сигурна и доступна у сваком тренутку”.

“Банкарске услуге се пружају нормално. Банкарске картице свих банака на територији Русије настављају да функционишу нормално”, пише у саопштењу Банке Русије, наводи агенција Тас с.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен саопштила је синоћ да су САД, Француска, Немачка, Италија, Канада и Велика Британија одлучциле да уведу додатне санкције против Москве, укључујући и искључивање одређеног броја руских банака из SWIFT-а, глобалног међубанкарског система обавештавања о трансакцијама.

Јапан ће увести санкције Путину и блокирати Русију у SWIFT-u

Јапан ће се придружити Сједињеним Државама и другим западним земљама у блокирању приступа одређених руских банака SWIFT-у, глобалном међубанкарском систему обавештавања о платним трансакцијама, изјавио је данас јапански премијер Фумио Кишида, јавља Ројтерс.

Кишида је рекао новинарима да ће Токио такође увести санкције руском председнику Владимиру Путину и упутити Украјини 100 милиона долара хитне хуманитарне помоћи.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs