Литванија на корак од хаоса: Издато упозорење банкама да се спреме за нестанак струје и сајбер нападе

Litvanija

Централна банка Литваније поручила је банкама у земљи да се припреме за нестанак струје и сајбер нападе због, како оцењује, ризика да руско-украјинска криза прерасте у војни сукоб.

Нестанак електричне енергије и приступ интернету су међу „екстремним, али могућим” сценаријима на које финансијске компаније треба да буду спремне, навела је литванска централна банка у писму које им је послато прошле недеље, а у које је увид имао Ројтерс.

Русија је распоредила више од 100.000 војника у близини украјинских граница, што је изазвало страх од инвазије. Литванија, као и суседн балтичке земље Летонија и Естонија, дели заједничку електричну мрежу са Русијом, која креће из Москве.

-Раст геополитичке напетости у региону доводи до повећаних претњи сајбер-нападима, укључујући нападе на кључну информациону инфраструктуру, упозорила је централна банка Литваније у писму, не именујући потенцијалне хакере.
Из централне банке у Вилњусу нусу одговорили на захтев Ројтерса за коментаром.

Ово упозорење је уследило након што су регулатори у ЕУ генерално поручили банкама да се припреме за потенцијалне руске сајбер нападе, а неке финансијске компаније путем игрица симулирају услове сајбер рата како би тестирале своју способност да се одупру таквим нападима.

Литванске банке треба да имају планове за ванредне ситуације за сајбер нападе попут злонамерних софтвера (рансомвер) и ДДоС напада, којима хакери покушавају да преплаве мрежу пуштањем велике количине података у саобраћај, навела је централна банка у писму.

Две украјинске банке биле су у уторак мета сајбер напада, навео је украјински центар за безбедност информација у саопштењу, у којем наговештава упирање прста на Русију.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs