Ловци у завршним припремама – Сезона лова почиње 15. априла

Традиција ловства на територији апатинске општине дуга је око 100 година. Ловачко удружење ,,Курјачица” под својим окриљем има четири секције, у Апатину, Купусини, Пригревици и Свилојеву, а према речима Ференца Хегедиша, председника удружења, ловаца има између 200 и 230, у зависности од године. Осим што су у претходном периоду били активни, заједно са пчеларима, у садњи 3.000 садница багрема, тренутно су у припремама за сезону лова.

  • Ловна сезона почиње 15. априла календарски. Ми се спремамо за отварање те ловне сезоне. Почећемо ловити дивље свиње, по календару лова, лисицу и шакала, значи штеточине, рекао је Ференц Хегедиш.

Како сазнајемо од њега, баш у ово време, када пољопривредници саде своје културе, дивље свиње знају направити штету, нарочито када је кукуруз у питању, али захваљујући доброј сарадњи ловаца и поњопривредника, штете су минималне.

  • Већина пољопривредника по селима на те штете не реагује, већ помажу ловцима на тај начин што дају кукурузе и дивљач се храни интензивно. Ево, ми овде у Апатину имамо пун чардак кукуруза, значи, ми хранимо и ових дана и целе сезоне, да дивљач не би правила штету.  

Када је лов у питању, према речима нашег саговорника, оно што је основно, то је безбедност.

  • Лови се најмање 200 метара од насељног места или објеката који се налазе у пољу. Дивља свиња се лови чекањем, буквално предвече, ноћу и рано ујутру. Лови се са чека. Значи, лов мора бити безбедан, мора се пазити. Основа лова је безбедност. 2,32

Сезона лова траје до 28. фебруара наредне године. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије