Локални избори у Хесену и Баварској, анкете о излазности предност дају опозиционим конзервативцима

Izbori

Немачки опозициони конзервативци на путу су да победе на одржаним локалним изборима у немачким државама Хесен и Баварска, према излазним анкетама државне телевизије АРД.

У Хесену Хришћанска демократска унија (ЦДУ) би требало да добију 35,5 одсто гласова, док је Социјалдемократска партија (СПД) канцелара Олафа Шолца вероватно освојила 16 процената, преноси Ројтерс уз оцену да је тиме задат лични ударац министарки унутрашњих послова Ненси Фезер која се кандидовала као водећи кандидат СПД у тој држави.

У Баварској, сестринска партија ЦДУ, Хришћанско-социјална унија (ЦСУ) ће изгледа освојити 37 одсто гласова, што је њен најгори резултат од 1950. Иако ће то вероватно бити довољно да настави коалицију са популистичким Слободним бирачима који ће својити 14 одсто гласова.

СПД је традиционално слаб у Баварској и вероватно ће освојити 8,5 одсто гласова.

Два млађа партнера у Шолцовој коалицији, Зелени и Слободне демократе (ФДП), прошли су горе него на изборима одржаним 2018. године у ове две немачке државе, а ФДП је чак на путу да испадне из парламента у Баварској.

У међувремену крајње десничарска Алтернатива за Немачку (АфД) прошла је боље него 2018. са вероватно освојених 16 одсто гласова у Хесену и 15 одсто у Баварској.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs