Лондонска полиција забележила драстичан пораст антисемитизма и исламофобије

Policija

Лондонска полиција саопштила је да је овог месеца забележила драстичан пораст антисемитских преступа у поређењу са истим периодом прошле године, док су исламофобични деликти порасли за 140 одсто, након напада Хамаса на Израел.

Полиција британске престонице саопштила је да је између 1. и 18. октобра било 218 антисемитских кривичних дела, у поређењу са 15 у истом периоду 2022, а исламофобична кривична дела су скочила на 101 са 42, пренео је Гардијан.

Због свега наведеног су појачане патроле у Лондону.

„Нажалост, упркос повећаном присуству полицајаца, видели смо значајан пораст злочина из мржње широм Лондона“, наводи се у саопштењу Метрополитенске полиције.

Напомиње се да то укључује злоупотребу усмерену на појединце или групе, лично или онлајн, расно или верски мотивисана кривична дела, као и друге облике претњи.Полицајци су ухапсили 21 особу због злочина из мржње, укључујући човека који је приведен због уништавања постера несталих Израелаца, као и другог, због исламофобичних графита на аутобуским станицама.

Фонд за безбедност заједнице, добротворна организација која саветује око 280.000 британских Јевреја о безбедносним питањима, саопштила је да је забележила 457 антисемитских инцидената широм Уједињеног Краљевства од напада Хамаса 7. октобра.

Организација „Тел Мама“, која прати антимуслиманске инциденте, навела је да је биио 200 таквих случајева до 16. октобра.

„Сукоб има директан утицај на Лондон и Лондонце, са све више случајева одвратне исламофобије и антисемитизма у главном граду“, рекао је градоначелник Лондона Садик Кан.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs