Макрон, предизборна ренесанса Републике у покрету

Makron

Центристичка партија Емануела Макрона Република у покрету мења име у Ренесанса док француски председник покушава да освоји већину у парламенту на изборима у јуну.

Ребрендирање странке најављено је баш када је требало да почне кампања за парламентарне изборе. Макрон се нада да ће обезбедити парламентарну већину против конкуренције новог савеза левичарских партија на челу са Жан-Ликом Меланшоном и крајње десничарског Националног скупа Марин ле Пен, који настоји да повећа број места парламенту.

Назив Ренесанса значи “увек бирати просветитељство у односу на мрачњаштво”, рекао је генерални секретар странке Станислас Гуерини на конференцији за новинаре у Паризу.

Макронова коалиција је раније користила назив Ренесанса током предизборне кампање за Европу 2019.

“Политичке странке морају да се изнова осмисле да би наставиле да постоје”, рекао је Герини, упућујући на лоше председничке резултате две бивше странке владе, Социјалиста и Републиканске странке, чији су кандидати Ан Идалго и Валери Пекрес имали комбиновани резултат мањи од седам одсто на председничким изборима прошлог месеца, на којима је Макрон у финалу победио кандидаткињу крајње деснице Марин ле Пен.

Промена имена странке такође има за циљ да помогне Макроновој партији да побољша позиције у локалној управи, што није успела да уради у последњих пет година.

“То ће бити странка народа, отворена за грађане”, рекао је Гуерини и додао да је свака стручност добродошла, посебно локалних изабраних званичника који би могли да се придруже.

Макрон је створио политички покрет У покрету 2016. када је био министар економије, као “средство” за његову председничку кандидатуру 2017. Програм је дефинисао као “ни лево ни десно”. Користио је сопствене иницијале, ЕМ, и имао је руком писани лого, без посебне боје, за разлику од крутих боја старог партијског система.

У покрету је тада преименован у Република у покрету за парламентарне изборе 2017., на којима је Макрон освојио већину.

На парламентарним изборима следећег месеца, нова “ренесансна” странка ће се удружити са још две центристичке странке – традиционалним савезницима у странци МоДем, која је подржала Макрона на председничким изборима, као и новом партијом Хоризонти, коју је основао Макронов бивши премијер Едуард Филип. Они ће формирати коалицију под називом Ансамбл (Заједно).

Франсоа Бајру, шеф странке МоДем, рекао је на конференцији за новинаре у Паризу да коалиција центриста дели осећај “озбиљности” тренутног расположења политичких “подела” у Француској. Сматра да су идеје опозиционих партија „радикалније” и „ризичније” за Француску и Европу.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије