Мали: „Значајан део економске политике је подизање животног стандарда грађана.“

Siniša Mali

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је значајан део одговорне економске политике земље подизање животног стандарда становништва, те да то јасно стоји из програма „Србија 2025“, који предвиђа да просечна плата у Србији до краја мандата ове владе буде 1.000 евра, а просечна пензија између 430 и 450 евра.

Мали је на телевизији Пинк рекао да се Србија развија упркос свим изазовима и да томе у прилог говоре отварања нових фабрика, изградња ауто-путева и брзих саобраћајница, као и други економски показатељи који указују на то да Србија има здраве финансије и привредни раст.

Министар је подсетио и да ће вечерас председник Србије Александар Вучић отворити обилазницу око Београда и да је и то део испуњења владине агенде бољег живота грађана Србије.

„Рекли смо да ћемо полако, али сигурно, умрежити Србију ауто-путевима. Ми у овом тренутку, рачунајући ову обилазницу имамо девет ауто-путева и брзих саобраћајница које градимо. Пре само месец и по отворили смо брзу саобраћајницу од Новог Београда ка Сурчину. Србија се гради и упркос кризи ниједну инвестицију нисмо зауставили“, казао је Мали, уз напомену да се на обилазницу чекало више деценија.

Министар је додао и да се настављају радови на изградњи брзе пруге од Суботице до мађарске границе, а врло брзо креће и изградња брзе пруге до Ниша и Прешева.

„Али, не вреди да градимо ауто-путеве ако немамо децу, младе и да грађани не осете у својим џеповима да боље живе. То је наша политика и апсолутно стојимо иза програма ‘Србија 2025’ који предвиђа да просечна плата у Србији до краја мандата ове владе буде 1.000 евра, а просечна пензија између 430 и 450 евра“, рекао је Мали.

„Први квартал ове године завршили смо са 0,7 одсто раста“

Мали је истакао да се очекује и да БДП у апсолутном износу ове године премаши прошлогодишњих 60 милијарди евра, и ове године достигне 68 милијарди евра.

„Ми смо закључно са 20. јуном ове године привукли више од 1,9 милијарди евра страних директних инвестиција, прошле године оне су износиле 4,4 милијарди евра, годину дана пре тога 3,9 милијарди, а 2020. године 3,8 милијарди евра. Реч је о милијардама евра које долазе у нашу земљу сваке године. То су нове фабрике, постројења, нове технологије, нова искуства за нас и начини на који се гради одржива економија и разлог зашто имамо позитивне стопе раста“, рекао је Мали.

Према његовим речима, све то је резултат дуготрајног рада на реформама.

„Први квартал ове године завршили смо са 0,7 одсто раста. Није случајно што имамо стабилну економију, нисмо угрожени и здраве су нам финансије. Зато хоћемо да улажемо у обилазнице, имамо простора и хоћемо да помажемо грађанима, да повећавамо плате и обезбедимо радна места, што значи пристојан живот и сигурност за нашу децу“, нагласио је Мали.

Министар је рекао да је цео свет у кризи, али је више него очигледно да због онога што је урађено у протеклим годинама, Србија стоји боље него неке развијеније земље.

Министар финансија је нагласио да се све ради на здравим основама, и додао да држава тренутно на рачуну има 500 милијарди динара, да не зависи ни од кога и све обавезе испуњава на време.

Повећање плата и пензија, помоћ за младе

Мали се осврнуо и на повећања плата у јавном сектору, истичући да ће од 1. септембра медицинске сестре и техничари у здравству, неговатељице у установама социјалне заштите и просветари добити повећање плате од 5,5 одсто, а од 1. јануара наредне године још око 10 одсто.

Сви запослени у јавном сектору такође ће, од 1. јануара 2024, имати повећање од најмање 10 процената.

Поређења ради 2010. године просечна зарада је била 331 евро. Након фискалне консолидације, поплава, короне, енергетске кризе, свих поремећаја у свету, конфликта у Украјини, плате иду горе из године у годину, додао је он.

Рекао је и да је са пензијама слична ситуација и да расту из године у годину.

Тако ће, подсетио је, од 1. октобра пензије бити увећане за 5,5 одсто, а од 1. јануара за још око 14,5 одсто. Тако ће наши најстарији суграђани када се саберу сва повећања – од 1. јануара прошле, закључно са два предстојећа повећања, имати кумулативно повећање пензија од 55,8 процената.

„Упркос свим изазовима водимо рачуна о најстаријим суграђанима, о радницима, младима у смислу повећања зарада и отварања нових радних места. Ми ћемо од наредне године имати просечну пензију од 390 евра. Она је 2012. године била 204 евра, дакле скоро дупло смо је повећали за ових десетак година, упркос свим невољама. И то све радимо на здравим основама. Потпуно смо ликвидни и не зависимо од тржишта капитала, све своје обавезе завршавамо на време“, навео је Мали.

Министар финансија је подсетио и на значајну помоћ коју држава планира, а то је исплата по 10.000 динара за око 1.100.000 деце до 16 година, која ће ту новчану подршку добити у септембру.

ЕXПО као покретачка снага

Србија ће наставити са изградњом имиџа успешне земље у свету, рекао је министар, чему ће допринети и организовање изложбе „Еxпо 2027“, и додао да ће у Србију доћи више од сто земаља, велики број приватних компанија, туриста…

„То је као да сте добили олимпијаду у спорту. Победили смо у конкуренцији јачих и већих земаља него што је наша. Имамо прилику да покажемо своје потенцијале, да изградимо национални стадион, нови Београдски сајам, разне хотелске садржаје. Експо ће да буде још једна покретачка снага свега“, закључио је Мали.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs