Мали: Нећемо стати с унапређењем положаја здравствених радника

Siniša Mali

Министар финансија и потпредседник СНС Синиша Мали данас је одговорио на саопштење ресорног одбора за здравство Странке слободе и правде и изјавио да су они док су владали показали колико су “бринули” о здравственим радницима, јер су њихова примања “у време опште крађе” једино могла да се упореде са милостињом.

“И да нису тужне, њихове критике би биле смешне, јер се здравствени радници добро сећају да су зараде у њихово време биле мизерне, а услови рада заправо неуслови, јер се деценијама ништа није улагало у здравствени систем. Добијали су кусур од онога што није завршило у њиховим џеповима. За разлику од таквих, ту категорију запослених, посебно због отежаних околности изазваних пандемијом вируса корона, и ценимо и охрабрујемо да наставе да посвећено брину о здрављу наших грађана”, навео је Мали у саопштењу које је достављено медијима.

Подсетио је да ће од 1. јануара здравствени радници, војска и социјални радници имати највеће повећање плата у држави, од осам одсто.

Објаснио је да је жалосно што једнократна давања медицинским радницима, која нису изостала када је било најтеже, некадашњи креатори Србије пред банкротом, сада називају милостињом, јер да су знали и желели да се бар мало позабаве здравственим системом, који је заправо крвоток државе, сада не би било потребно издвајати милијарде као подршку том систему.

“Ми смо поносни што ћемо крајем јануара, најкасније почетком фебруара уплатити свим здравственим радницима по 10.000 динара, посебно јер то чинимо из реалних извора, јер за разлику од њих, водимо одговорну економску политику. И не, то није милостиња, већ само показивање захвалности за несебично давање и пожртвованост у условима пандемије”, рекао је Мали.

Он је истакао да су у њихово време зараде здравствених радника биле скоро дупло мање.

“Тако ће од 1. јануара медицинске сестре имати чак 85 одсто већу плату у односу на 2011. годину, а лекар специјалиста за 68 одсто. Наиме, плата лекара специјалисте је са 604 евра повећана на 946, а већ за неколико дана износиће преко 1.050 евра. Толико о ‘мизерним’ повећањима и давањима, и то од оних који су на делу показали како изгледа када они ‘поштују’ и ‘цене’ здравствене раднике, који су посебно у њихово време радили у немогућим условима”, рекао је он.
Подсетио је “креаторе пропасти” да је ова Србија, за разлику од њихове, у доба највеће кризе успела да изгради чак три ковид болнице, у рекордном року како би грађанима била пружена што боља медицинска нега због пандемије вируса корона.

“Такође, планом Србија 2025 обухваћена је изградња, као и реконструкција клиничких центара широм Србије, болница и домова здравља. Онда када је то било готово немогуће, на почетку пандемије вируса корона, ова Србија је набавила респираторе, неопходне лекове и вакцине нашим грађанима. Настављамо са улагањима у здравство, јер тако улажемо у нашу будућност. Само буџетом за 2022. годину предвидели смо издвајања за здравство од 442 милијарде динара”, рекао је Мали.

Он је закључио да се посвећеност и преданост наших здравствених радника и те како цени, те да се неће стати са унапређењем њиховог положаја и услова рада, јер тиме, између осталог стварамо бољу и здравију Србију.

Одбор за здравство Странке слободе и правде данас је поручио да је најављено повећање плата од 10 одсто здравственим радницима “Вучићева милостиња” уместо системских решења која би побољшала њихов животни стандард, те да због таквог третмана све више њихових колега планира да напусти Србију.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије