Мали: Нови фондови заинтересовани да инвестирају у обвезнице државе Србије

Siniša Mali

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали састао се у Маракешу са представницима инвестиционих фондова и изјавио да има нових фондова који су заинтересовани да инвестирају у обвезнице наше државе.

Мали је рекао да је то био један од најважнијих састанака које је данас имао у оквиру учешћа на Годишњој скупштини ММФ и Светске банке.

„Поред постојећих који већ улажу у наше обвезнице, имали смо прилику и да по први пут представимо наше резултате новим фондовима, који су више него заинтересовани да инвестирају у обвезнице које емитујемо како на домаћем, тако и на међународном тржишту“, рекао је Мали после састанка.

Министар финансија се састао и са директором Саудијског фонда за развој Султан Абдулрахман Ал-Маршадом са којим је имао, како је рекао, одличан разговор о заједничкој сарадњи, која је успешно започета прошле године.

„У наредних неколико недеља очекујемо потписивање споразума са тим фондом за инфраструктуру у области наводњавања, дистрибутивне мреже за пренос електричне енергије и за изградњу БИО4 кампуса. Захвални смо на подршци, а ово је само први корак ка још интензивнијој сарадњи са институцијама и инвеститорима из Саудијске Арабије“, навео је Мали.

Министар финансија је рекао да је на састанку са потпредседницом Светске банке Антонелом Басани разговарао о нашој сарадњи са том финансијском институцијом и истакао да вредност укупно потписаних споразума износи 4,5 милијарди евра.

Између осталог, ту су велики пројекти за здравство, предшколско образовање, унапређење инфраструктуре, пољопривреду, модернизацију Пореске управе, енергетику, модернизацију железничког саобраћаја и други, рекао је Мали.

„Сви пројекти се имплементирају у складу са дефинисаним роковима, задовољни смо сарадњом, а дефинисали смо и дугорочни оквир сарадње“, навео је он.

У оквиру Годишње скупштине Светске банке и ММФ која се одржава у Маракешу, Мали је имао и састанак са замеником директора ММФ-а Бо Лијем, са којим је разговарао о глобалним дешавањима, као и сарадњи Србије са том финансијском институцијом, постигнутим резултатима и програмским циљевима у спровођењу реформи.

„Настављамо састанке, искористићемо ову прилику да разговарамо са најјачим финансијским институцијама на свету и да им представимо резултате које је Србија постигла“, рекао је Мали после састанка.

Мали се састао и са директором Департмана за Европу ММФ Алфредом Камером.

„Успешан први дан Годишње скупштине Светске банке и Међународног монетарног фонда која се одржава у Маракешу. Имали смо десетак веома добрих састанака и на прави начин представили резултате које је наша земља постигла“, објавио је Мали на инстаграму.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs