Мали са делегацијом ММФ-а: Србија је на добром путу, пажљиво пратимо сва светска дешавања

Siniša Mali

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали разговарао је са делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ) коју предводи Донал Мекгетиган, о свим отвореним питањима и интересовањима те међународне финансијске институције о важним економским питањима за Србију.

Како је саопштило Министарство финансија, ово је други састанак Малог и Мекгетигана и делегације која борави у Србији до 31. октобра у оквиру другог разматрања стендбај аранжмана.

Додаје се да су Мали и Мекгетиган разговарали и о планираном повећању пензија у јануару 2024, о управо усвојеном буџету Србије за наредну годину, нивоу јавног дуга, пореској администрацији, енергетском сектору, систему „Искра“, као и неопходној законској регулативи за спровођење даљих реформи.

„Хвала на разумевању и досадашњој пордшци у тешким реформама које спроводимо. Пуно тога је иза нас, али чека нас још посла и у томе је свака подршка драгоцена. Пажљиво пратимо сва светска дешавања која носе економске последице и понашамо се у складу са њима и на добром смо путу“, поручио је Мали на састанку одржаном у Министарству финансија.

Министар је изразио очекивање и да ће Србија следеће године имати још боље економске резултате и нагласио да се наставља са изградњом инфраструктуре, ауто-путева и железничких праваца, пратеће инфраструктуре за организацију ЕКСПО изложбе по свим важећим законима, али без простора за пробијање рокова, одлагања и неефикасност.

„Хоћемо да избегнемо све ситуације које би пролонгирале било коју фазу реализације овог пројекта који је од велике важности за Србију“, рекао је Мали.

На питање какве су пројекције јавног дуга за Србију у наредним годинама, Мали је, како се наводи у саопштењу, казао да су цифре охрабрујуће, те да Србија јавни дуг држи под контролом уз незаустављање реформи и развоја, али и упркос кризи.

„Ликвидни смо, задовољан сам перформансама и начином како управљамо јавним дугом“, истакао је министар финансија Србије.

У саопштењу се истиче да је Донал Мекгетиган оценио да је добро што је буџет Србије за наредну годину већ усвојен и још једном похвалио систем „Искра“, односно централни информациони систем за обрачун зарада свих запослених у јавном сектору, као и донету Уредбу о управљању капиталним пројектима и унапређење праћења фискалних ризика.

Мекгетиган је истакао и да очекује да Србија снажно настави реформу енергетског сектора.
Мисија ММФ у Србији започела је 19. октобра.

Србији је ова међународна финансијска институција крајем прошле године одобрила двогодишњи стендбај аранжман вредности око 2,4 милијарде евра. Аранжман је подршка договореном економском програму Србије.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs