Мали: Србија зна да се носи са кризом, нема места паници

Синиша Мали

Министар финансија Синиша Мали поручио је синоћ да Србија зна да се носи са кризом и спремно дочека све изазове, те да њени грађани немају разлога за панику.

Мали је на ТВ Пинк рекао да је у време кризних ситуација, пандемије, енергетске кризе и конфликта између Русије и Украјине, Србија показала снагу државе и јавних финансија.

Такође, Мали је рекао да се Влада бори против несташица и ограничава цене најважнијих животних намирница, као и цене горива и струје.

“Набавили смо со, пиринач, пасуљ, конзервисану рибу и грашак. Уколико дође до несташице, ми смо безбедни”, казао је Мали.

Оно што је најважније, рекао је Мали, курс је остао стабилан, а држава редовно контролише курс, има преко 16 милиарди евра девизних резерви и преко 37 тона злата у трезору.

Подсетио је да је за време пандемије држава помогла привреду и грађане са 8,8 милијарди евра, сачувала радна места, али и производне капацитете.

“Наша Србија за две године највеће економске кризе има највећу стопу раста БДП-а у Европе. Счували смо стабилност јавних финансија, радна места и све остало”, навео је Мали.

Према његовим речима, држава у време енергетске кризе повећава плате, пензије и минималну зараду, тако да реална зарада буде већа него раст инфлације и на тај начин штити животни стандард грађана, “како би их инфлација што мање оптеретила”.

Мали се осврнуо и на гужве на пупмама и рекао да држава има довољно резерви горива, као и да неће бити несташице.

Оценио да је да је неодговорно понашање власника приватних бензинских пумпи који су ограничили количину горива при продаји и додао да ће они сносити последице због кршења закона.

Мали је подсетио да је крајем недеље имао сатанке са представницима удружења малих пумпи, као и са великим дистрибутерима попут НИС-а и Мола.

“Из дана у дан контролишемо и гледамо шта се дешава на тржишту нафтних деривата. Оно што је чињеница, само за пет дана порасла је цена нафте до 119 долара по барелу, то су велика повећања од 10 до 20 одсто за само недељу дана”, навео је Мали.

Рекао је да су надлежни пронашли “флексибилну формулу” како би се са једне стране заштитили интереси малих дистрибутера у малопродаји горива, а да се са друге стране не дозволи веће повећање цене горива на пумпама.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије