Манифестација „Музеј за 10“ као посебан део програма КЦ „Лаза Костић“

Moć muzeja

Културни центар „Лаза Костић“ у Сомбору основан је одлуком Скупштине Града Сомбора и од тренутка свог оснивања замишљен је као установа у којој ће се неговати више области уметности. Како наводе оснивачи, КЦ се, „прихватајући савремени концепт организације културног живота, окреће различитим сферама културног живота“ и то је основни постулат према коме се ова установа руководи.

Изложбене активности које негује КЦ, најпрепознатљивија су, али не и једина делатности којом се у Културном центру баве. КЦ активно подржава све активности и идеје младих у културно-уметничком аматеризму, посебан акценат ставља на издаваштво, књижевни програм, али и сценски и музички.

Сомбор, већ надалеко познат као град културе, целовиту слику добија тек ако се у склопу приче о култури спомене рад културних прегаоца из „Лазе Костића“.

Посебна манифестација која предстоји у Сомбору, а одвијаће се под покровитељством Културног центра „Лаза Костић“, јесте „Музеји за 10“, чије отварање је заказано за 14. мај у 18 часова, када ће се на Тргу Светог Тројства представом „Врпца“ кореографкиње Александре Аризановић обележити Европска Ноћ музеја.

Потом ће у Великој галерији КЦ бити изведена плесна минијатура „О љубави“, уз свечано отварање изложбе Живка Ђака „Лето без краја“.

Одмах након тога, поново на Тргу Светог Тројства, биће уприличена балетска представа „Део мене и ја“, кореографкиње Сандре Милошевић.

Током трајања свечаности отварања манифестације, на Тргу уметника (између Галерије Милан Коњовић и Змај Јовине улице, а у непосредној близини Галерије КЦ), биће постављен фото-рам са натписом „Ноћ музеја 2022 – КЦ „Лаза Костић“ Сомбор, са пригодним амбијентом за фотографисање, како би посетиоци имали лепу успомену са овог догађаја.

Даље, у склопу манифестације ће 17. маја од 19 часова, у Малој галерији КЦ бити отворена изложба Владана Ранђеловића под називом „Сублимација мисли“, а свечано отварање изложбе ће пратити уметница Ксенија Јанковић на виолончелу.

Напослетку, у финишу манифестације „Музеји за 10“ ће 20. маја бити одржан концерт алтернативних бендова у простору названом „Кабаре“ (између Народног позоришта и Дечијег одељења Градске библиотеке „Карло Бијелицки“).

Из Културног центра позивају све заинтересоване грађане да се у великом броју одазову овој лепој манифестацији и уживају у програму који је припремљен.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs