Манифестација „Светођурђевски дани“ у Сомбору од 6. до 11. маја

Sombor

Традиционална манифестација „Светођурђевски дани“ биће одржана од 6. до 11. маја. Након добијања благослова од Нјеговог Преосвештенства господина др Иринеја, Епископа бачког, овогодишњи програм почеће 6. маја, служењем Свете Литургије у храму Светог великомученика Георгија, поводом славе храма, од 9 часова.

Потом ће 7. маја у суботу у 19 часова бити одржано предавање под називом „Значај васкрсења у нашем животу“, у Великој Сали Градске куће. Предавање ће водити др Растко Јовић, са катедре за канонско право Православног богословског факултета у Београду.

У недељу, 8. маја, такође у Великој Сали Градске куће, публицисткиња и ауторка књиге о Михајлу Идворском Пупину говориће на тему „Пупинова реформација духа“ од 19 часова.

Понедељак, 9. мај, резервисан је за предавање „250 година од рођења Сомборца Јована Савића“, који је био Карађорђев близак сарадник и први српски дипломата, а о њему ће говорити Милан Степановић, завичајни историчар и публициста, који је аутор мноштва монографија о историји Сомбора. Ово предавање заказано је за 19 часова, у Великој Сали Градске куће.

Следеће вечери на истом месту, у исто време, биће уприличена промоција Зборника „Епархија бачка у осмовековној историји Српске православне цркве“, а у Зборнику су скупљени радови са научног скупа из 2019. из Бачке Паланке. О Зборнику ће говорити др Светозар Бошков, др Предраг М. Вајагић, протонамесник Стевица Илић и проф. др Саша Марковић.

Манифестација ће бити свечано затворена 11. маја изложбом дечијих ликовних радова поводом осамстоте годишњице од настанка фреске „Бели анђео“. Изложба ће бити отворена у 19 часова у Дечијем одељењу Градске библиотеке „Карло Бијелицки“.

Реализацију манифестације подржали су Министарство правде Републике Србије и Град Сомбор.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије