Маске обавезне и за вакцинисане: СЗО упозорава на ширење делта соја

Светска здравствена организација (СЗО) је указала на то да особе потпуно вакцинисане против коронавируса треба да наставе да носе заштитне маске због опасности од делта соја коронавируса, који је настао у Индији.

То су учинили јер се овај сој шири целим светом. Тврди се да је много заразнији од других сојева овог вируса.

  • Људи се не могу осећати безбедно само зато што су примили обе дозе вакцине. И даље морају заштитити себе. Саме вакцине не могу зауставити преношење вируса у заједници. Због тога је потребно непрекидно носити маску, боравити у прозраченом простору, водити рачуна о хигијени руку, одржавати физичку дистанцу и избегавати гужве. Ово је још екстремно важно и онда када сте вакцинисани, изјавила је др Мариангела Симао из СЗО.

СЗО је издао упозорење у тренутку када поједине државе, међу којима су и Сједињене Америчке Државе, више не обавезују на ношење заштитне маске и док ублажавају епидемиолошке мере. На то су се одлучили јер је вакцинација допринела да се смањи број заражених и преминулих особа.

Kао разлоге зашто су позвали и потпуно вакцинисане да поштују епидемиолошке мере у СЗО су навели то да велики број људи широм света није вакцинисан и због тога што су заразнији сојеви коронавируса све учесталији.

Лист Вол Стрит Журнал је 25. јуна известио да је у Израелу скоро половина одраслих потпуно вакцинисаних особа било заражено делта сојем. Због тога је власт ове земље поново наложила обавезно ношење маске у затвореном простору и увела друге епидемиолошке мере. За напоменути је да се у овој држави вакцинација врши искључиво вакцинама произвођача Фајзер/Бионтек.

Kако су саопштили из СЗО, делта сој је идентификован у најмање 92 државе света. У посебном ризику су они који већ имају здравствене проблеме и државе у којима је мали број вакцинисаних. Раније је објављено да се овај сој препознаје по још неколико симптома који су другачији од симптома других сојева. Међутим, стручњаци сматрају да је потребно спровести додатна истраживања да би се проверио овај навод.

Амерички председник Џо Бајден је изјавио да је „врло забринут“ због делта соја коронавируса. И он је упозорио грађане на ову опасност и напоменуо да су посебно угрожени они који нису вакцинисани, пише ЦНБЦ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs