Мађарски савет Шведској: „Ако хоћете у НАТО, покажите више поштовања према Турској“

Pregovori

Шведска влада би требало да се „понаша другачије“ ако жели да добије турску подршку за своју кандидатуру за придруживање НАТО-у, рекао је у уторак мађарски министар спољних послова, Петер Сијарто, додајући да је недавно паљења Курана на протесту испред турске амбасаде у Стокхолму био „неприхватљив чин.“

Сијарто је ово рекао након разговора са својим турским колегом Мевлутом Чавушоглуом у Будимпешти. Обојица дипломата су се сложила да су антитурски протести у Стокхолму од 21. јануара повећали тензије између Шведске и Турске, посебно у ситуацији када ова скандинавска земља очекује сагласност Турске за приступање НАТО савезу.

„Као хришћанин и као католик, морам рећи да је спаљивање свете књиге друге религије неприхватљив чин“, рекао је Сијарто поводом спаљивања Курана и критиковао изјаву шведског премијера да, иако је осудио спаљивање Курана као неприкладно и чин „дубоког непоштовања“, ипак га је подвео под заштиту слободе говора.

„Тврдити да је спаљивање свете књиге део слободе говора је обична глупост“, каже Сијарто и додаје да се подршка Анкаре на такав начин неће обезбедити.

Чавушоглу: Паљење Курана не доприноси сарадњи а може изазвати хаос

Састанак у Будимпешти одржан је након што су Турска и Мађарска остале једине две чланице НАТО-а које нису одобриле понуде Шведске и Финске за придруживање војном савезу. Ове скандинавске земље су деценијама блиско повезанЕ са НАТО, али су поднелЕ захтев за пуноправно чланство тек након што је Москва напала Украјину. Једна од њих, Финска, има најдужу границу са Русијом од свих чланица Европске уније, пише Еуронеwс.

Позната је чињеница да је за пријем у НАТО потребно једногласно одобрење и ратификација уговора свих 30 земаља чланица НАТО савеза. Чавушоглу је рекао да Турска дели жељу Мађарске за проширењем НАТО, али да је у овом тренутку „немогуће потврдити приступање Шведске у савез“.

Он је спаљивање Курана назвао „провокацијом која никуда неће одвести, осим до хаоса“.

Анкара је такође незадовољна напорима Шведске да се обрачуна са групама које Турска сматра терористичким, а то се пре свега односи на Радничку парију Курдистана.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да Шведска у овом моменту не треба да очекује подршку Турске за кандидатуру у чланство.

Очекивало се да ће мађарска влада до краја прошле године ставити на гласање пријем Шведске и Финске у НАТО, међутим то питање ће бити на дневном реду мађарског парламента током прве седнице у фебруару, рекао је Сијарто.

Сијарто је рекао да Мађарска има „јасан став“ о пријему Шведске и Финске у НАТО, али ни на који начин не би покушала да утиче на Турску.

„То је наш став, али ми се никада не мешамо у одлуке влада других земаља“, рекао је Сијарто.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.