Мањи порез за аутомобиле старије од пет година!

Foto Katarina Mihajlović

Министарство финансија сачинило је Нацрт закона о изменама и допунама Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара.Министарство финансија упутило је Влади Србије измене закона којима се предвиђа смањење пореза за возила старости преко пет до 20 година. Изменама закона предвиђене су и олакшице код продаје аутомобила.

У предлогу упућеном Влади није наведено колико би умањење пореза за старија возила износило, али јесте да за возила старости преко 20 година додатно умањење није предложено, а због тога што се за та возила и сада плаћа 20 одсто од прописаног износа пореза.

– Такође, додатно умањење код опорезивања ових возила могло би се сматрати подстицајем за њихову набавку, што није прихватљиво са становишта безбедности саобраћаја на путевима и унапређења заштите животне средине – истакли су у Министарству.

Како су прецизирали, министарство је сачинило Нацрт закона о изменама и допунама Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара и упутило Влади, ради утврђивања предлога, а имајући у виду да се тржишна вредност путничких возила запремине мотора преко 2000 цм³ брже умањује по основу старости у односу на остала моторна возила.
– С тим у вези, указала се потреба да се код опорезивања порезом на употребу моторних возила доследније спроведе уставни принцип опорезивања сразмерно економској моћи обвезника – саопштили су у Министарству.

Још једна предложена измена тиче се начина утврђивања пореза на пренос апсолутних права на употребљаваним моторним возилима који се обавља између грађана који нису обвезници пореза на додату вредност.

Према важећем законском решењу, порез на пренос апсолутних права утврђује се решењем, што уз остале активности неопходне за промену власника моторног возила, може проузроковати да од преноса права својине до промене саобраћајне дозволе протекне значајан временски период.

– Предложеним решењем ће се порез на тај пренос утврђивати самоопорезивањем (применом прописаних елемената, по прописаној формули), што ће свести на минимум време неопходно за испуњење пореских обавеза, као и за промену саобраћајне дозволе – навели су у министарству.

Поред наведеног, прописани су јасни критеријуми за утврђивање висине пореске основице, чиме је омогућено пореским обвезницима да могу да утврде тачну висину пореске обавезе пре закључења уговора о преносу права својине на возилу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.