Међународна изложба Ex Libris-а отворена до 21. октобра

Miroslav Savkov

У Галерији „Меандер“ у Апатину у току је Међународна изложба Ex Libris-а. Ова изложба организује се у оквиру 6. Фестивала кратке форме „Потпис“ Kултурног центра Апатин. Овогодишњи Ex Libris састоји се од 166 радова од 59 аутора из Тајланда, Норвешке, Немачке, Украјине, Пољске, Белгије, Италије, Румуније, Аргентине, Турске, Русије, Ирске, Kине, Хрватске, Бугарске, Грчке и Србије.

Ex Libris је облик примењене графике у оквиру формата А6. Појављује се у 15. веку са појавом штампане књиге као налепница на унутрашњој страни која је означавала симболима, фигурама или словима име власника или аутора књиге. Kасније, Ex Libris се развио у посебну област примењене графике погодне за начин ликовног изражавања у малом формату. Данас је Ex Libris веома развијена област са широким спектром примене различитих графичких техника од оних класичних до најсавременијих, као што је примена специјалних боја и бојених ефеката, обраде на рачунару и дигиталне штампе.

Ex Libris је више од графике, он је тражен предмет колекционарства, а заједно са радовима тренутне поставке у апатинској галерији, постојећа колекција броји 1.210 Ex Libris-а.

Сви љубитељи уметности изложбу ће моћи погледати до 21. октобра, а списак аутора који су учествовали на изложби, као и фотографије награђених радова можете погледати ОВДЕ.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.