Међународна невладина хуманитарна организација: Мигранти у Италији тешко задовољавају основне потребе

Migranti

Мигранти који стижу у Италију суочавају се са екстремним изазовима да задовоље основне потребе након што напусте прихватне центре, а готово трећина њих се бори да се прехрани, показало је истраживање које је објавила међународна невладина хуманитарна организација ИРЦ – Интернатионал Ресцуе Цоммиттее.

Истраживање ИРЦ засновано је на испитивању 598 миграната који су се искрцали на обале Италије у последња три месеца, а њихов прилив се готово удвостручио у односу на 2022. годину, пренео је Ројтерс.

Мало јужно острво Лампедуза је место највећег прилива миграната у Италију.

ИРЦ је навео да изван Лампедузе и других долазних италијанских лука, мигранти током путовања у унутрашњост тешко могу да приступе помоћи или је она практично непостојећа.

Истраживање је показало да готово половина миграната не зна који је њихов правни статус у Италији, док 29 одсто њих није могло да добије довољно хране.

Директорка европског представништва ИРЦ-а Имоџен Сабери рекла је да могу потрајати месеци док се не реше захтеви за азил док се мигранти боре за приступ образовању, могућностима за посао и здравственој заштити.

Сабери је позвала ЕУ да се договори о приступу проблему миграната који ће бити заснован на солидарности и подели одговорности.

Она је рекла да државе ЕУ морају да прошире сигурне путеве за долазак миграната да не би више ризиковали животе на опасним путовањима преко Медитерана.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs