Међународни сајам „Снага природе“ отворен у Београду – Три сајма под истим кровом

Sanaga prirode

На Београдском сајму је отворена међународна сајамска манифестација Снага природе која обједињује 16. Међународни сајам енергетике, 17. Међународни сајам заштите животне средине „ЕцоФаир“ и Међународни сајам превенције у ванредним ситуацијама.

Заједничку манифестацију отвориле су министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић и помоћница министра заштите животне средине Сандра Докић.

– Овај сајам је значајан зато што у доба пандемије настојимо да учиномо све што можемо да заштитимо природу, да осигурамо енергетску безбедност, да повежемо приватни и државнио сектор и да тако направимо велики корак који нас чека учешће Србије у зеленој транзицији као предводника у том процесу у регион – истакла је министарка Михајловић.

Додала је да су све компаније државне и приватне које су присутне на сајму енергетике расположене да се направи договор о томе како да наше инвестиције у енергетици почну што пре, како бисмо у годинама пред нама обезбедили довољно енергије и енергената али на одржив, „зелени“ начин.

Министрарка Михајловић је подсетила да је у току израда стратешких дикумената о клими и енергетици који треба да одреде да ли ћемо до 2050. године производити енергију на одржив начцин, да ли ћемо имати довољно гаса и да има здравију животну средину.

Програмску окосницу сајма чине производња и експлоатација, обогаћивање, дистрибуција, транспорт, складиштење или непосредно коришћење и постојећих и потенцијалних природних ресурса и извора енергије.

Сајам афирмише и научно-истраживачки рад, паметне технологије, уштеду енергије, енергетску ефикасност, образовну подршку као и све друге области које су део енергетског темеља и покретач целокупног привредног и јавног живота Србије и региона.

Отварајући 17. сајам ЕцоФаир, помоћник министарке Сандра Докић навела је да су за Министарство заштите животне средине примарне области смањења загађења ваздуха, изградња постројења за третман отпадних вода каол и канализационе мреже и изградња савремених регионалних рециклажних центара и решавање вишедеценијског проблема историјског отпада.

– Зелени пројекти које спроводимо су у потпуности у склађени са циљем коме је Србија потпуно посвећена, а то је зелена агенда за западни Балкан – рекла је Докићева.

Она је ситакла да је у току израда плана циркуларне економије како би се створили услови да се што пре пређе на ту врсту пословања која ће омогућити да се ресурси и енергија ефикасно користе како би се постигао одржив развој земље.

Министарка Кисић Тепавчевић навела је да живимо у време када је превенција кључна реч.

– То је реч која је основа напретка. Превенција болести, насиља, као и предузимање свих мера и активности које су усмерена на превенцију повређивања на раду професионалних болести – изјавила је министарка Кисић Тепавчевић.

Навела је да ће и нови Закон о раду ставити акценат на ту тему, како би се добили најсавременији стандарди у овој области. Три сајма под заједничкиим називом Снага природе биће отворена у Хали 2 Београдског сајма до 25. новембра.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs