Међународни фестивал Кустендорф од 6. до 10. маја у Дрвенграду

Kusturica

Петнаести међународни филмски и музички фестивал Кустендорф одржаће се од 6. до 10. маја у Дрвенграду на Мокрој Гори. На овогодишњи конкурс пристигло је 522 филма, а за награду златно, сребрно и бронзано јаје такмичиће се 15 аутора које је издвојио међународни жири фестивала.

Поводом стогодишњице рођења италијанског режисера Пјера Паола Пазолинија у оквиру ретроспективног програма биће приказани филмови овог аутора, а слоган фестивала „Раздирућа и дивна лепота стварања” реплика је из његовог краткометражног филма под насловом „Шта су то облаци?”. У времену које је за уметнике неповољно како оцењује редитељ Емир Кустурица, Кустендорф у фокус ставља младе филмске ствараоце и великане светског ауторског филма.

Истакнути редитељ Емир Кустурица истиче “Живимо у времену у коме ауторитет великих уметника, када се пореди са великим богаташима, једноставно не постоји.”

Кустендорф се одржава у организацији продукцијске куће Раста интернешнел и под покровитељством града Мећавника и Министарства културе и информисања које фестивал подржава од оснивања 2008. године.

Маја Гојковић министарка културе и информисања наводи да је  “Ово  битка да филм уопште опстане и да опстане прича и потреба да се вратимо биоскопима, а не навалом и покушајима да нас неко, барем нашу средњу генерацију наговори, да филмове не гледамо више у бископима.”

Кустендорф нуди и ове као и претходних година богат програм, а посебан куриозитет фестивала биће ексклузивно емитовање првог теста Кодакове колор траке који је настао пре једног века, тачније 1921. године. Такође, биће додељена и два стабла живота најистакнутијим глумцима.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије