Милош Вучевић на прослави Дана Европе: „Нови Сад вековима уназад живи европске вредности“

Miloš Vučević

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је свечаном отварању „Фестивала Европе“ на Тргу слободе у оквиру ког се реализују бројне активности и садржаји поводом 9. маја – Дана Европе.

У оквиру тог фестивала, представљају се земље чланице ЕУ, Министарство за европске интеграције, као и Европски Покрет у Србији, а присутни на централном градском тргу имају прилику да виде и окусе све што су чланице ЕУ припремиле за њих на својим штандовима.

– Поносан сам што је управо Нови Сад, наш Трг слободе, место где се одржава централна прослава Дана Европе у Србији. Много је разлога за то, а можда је најважнији тај што је Нови Сад ове године Европска престоница културе. Наш град вековима уназад живи европске вредности, а суживот се овде одвија по истим принципима на којима је настајала и развијала се Европска унија – навео је Вучевић.

Како је додао, у Новом Саду људи живе заједно, не једни поред других и зато сматра да су најбољи пример за регион како може да се живи у различитости, без да се квари јединство.
Како на регионалном, државном, тако и на локалном нивоу, веома значајна јесте доследна примена најважнијих принципа на којима је настајала Европска унија, а то су принципи једнакости, солидарности, узајамности, принцип владавине права и слободни проток робе, капитала, људи и услуга – истакао је Вучевић.

Према његовим речима, ако сви заједно на Западном Балкану будемо следили те принципе, заједно са нашим партнерима из Европске уније, онда ће Западни Балкан бити мирно и сигурно подручје за све грађане, без обзира на то којој нацији припадају.

– Ако се ти принципи буду примењивали само од случаја до случаја, онда последице могу бити потреси и пукотине у стабилности, који нису добри за европски континент – рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и захвалио делегацији Европске уније на одличној организацији и сарадњи, као и министарки Јоксимовић чије је министарство финансијски помогло веома значајне пројекте у Новом Саду.

 

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је истакла да су Дан победе и Дан Европе два нераскидиво повезана дана, јер је заправо Дан Европе настао на тековини слободарства европских народа, како би Европа била мирна и просперитетна.

Амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар је нагласио да Европа заступа и брани своје вредности, вечно привржена слободи и миру, да је уједињена Европа уствари Европа различитости и пожелео Србији да настави путем реформи ка месту у Европској унији.

Присутнима се обратио и амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре који је рекао да се данас слави визија уједињене Европе засноване на миру, владавини људских права, солидарности, као и да баш те вредности доносе просперитет грађанима.

– Та визија је постала реалност, јер је принцип сарадње заживео. Пред нама су тешка времена, али смо бољи заједно и само тако можемо да изградимо бољу будућност – рекао је амбасадор Жиофре.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs