Министарка Поповић: КиМ остаје у преамбули Устава Србије!

Novo brdo

Овај закон је морао да буде донет много раније, каже министарка правде Маја Поповић.Министарка правде Маја Поповић потврдила је да промене Устава Србије у делу преамбуле неће бити.

Поповић је као нетачне оценила тврдње да ће Србија мењати свој Устав због Косова и Метохије и спекулације да се новине у закону о референдуму доносе ради усклађивања са Уставом, како би држава лакше „прогурала“ шкакљиве теме попут статуса КиМ или случаја Јадар.

-Све су то нетачне тврдње које имају за циљ да дестабилизују и унесу немир у наш друштвено-политички систем. Овај закон је морао да буде донет много раније. Садашњи закон о референдуму је превазиђен и није у сагласности са опредељењима важећег Устава и препорукама Света Европе- рекла је министарка Поповић.

Истакла да је циљ новог закона није да се прогурају „шкакљиве теме“, већ да се грађанима омогући да ефикасно остварују своје право на учешће у вршењу власти путем референдума или народне иницијативе.
Министарка правде је најавила да би до краја месеца нови закон о референдуму требало да буде усвојен у Скупштини Србије.

Предлог закона о промени Устава требало би да донесе измене начина избора чланова Високог савета судства, Државног већа тужилаца, судија које се бирају први пут, а Врховни касациони суд би требало да се преименује у Врховни суд Србије.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.