Министарство иницира фонд за школовање деце страдалих рудара

Soko

Министарство рударства и енергетике ће иницирати оснивање посебног фонда за школовање 12 деце рудара страдалих у несрећи у руднику „Соко“ код Сокобање.

Министарка Зорана Михајловић је, гостујући на ТВ Хепи, рекла да је истрага о несрећи у току и да ће резултати бити јавно доступни, саопштило је министарство.

„Поред једнократне помоћи за породице страдалих, деца погинулих рудара ће наследити пензију, али ће Министарство рударства и енергетике посебну пажњу посветити деци и иницираћемо фонд за њихово школовање“, рекла је министарка.

Иза осморице погинулих рудара остало је 12 деце и учинићемо све да им олакшамо школовање, поручила је она.

„Све надлежне институције – инспекција, полиција, тужилаштво, раде свој посао и када буде готов прелиминарни извештај све ће бити јавно. Рудник Соко има најбољи мониторинг, баш због тога што се зна да је метански рудник“, истакла је Михајловићева.

Потпредседница владе је рекла да је потребно направити план који од подземних рудника треба затварати и навела да ће у том случају држава обезбедити алтернативу за све раднике.

„Највећа количина угља из рудника Соко продаје се ЕПС-у. То јесте квалитетан угаљ, са високом калоричном вредношћу, са мање пепела и сумпора од лигнита“, навела је она.

Држава, додаје, издваја 45 милиона евра годишње за ЈП ПЕУ Ресавица и тамо ради више од 3.500 људи.

„И наша обавеза је да о њима водимо рачуна, јер они 2012. године нису имали ни здравствене књижице. Годинама се разговара о томе који рудници треба да раде и могу да буду рентабилни, а који не, али ће држава свакако обезбедити алтернативу за све људе у том делу Србије“, рекла је Михајловићева.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије