Министар здравља и студенти медицине заједно у борби против рака дојке

Nacionalni dan

Поводом Националног дана борбе против карцинома дојке, министар здравља Златибор Лончар одржао је јуче састанак са студентима медицинских факултета у Србији, са којима је договорио сарадњу на заједничком пројекту у циљу превенције и раног откривања те болести.
Студенти медицине из целе Србије, представили су пројекат “Превенција и рана дијагностика карцинома дојке” којим су указали на проблеме дијагностике и лечења овог карцинома и предложили начине за њихово решавање.

Министар Лончар подржао је иницијативу студената да се укључе у борбу против ове болести кроз конкретне предлоге и указао да је рак дојке излечив у више од 90 одсто случајева ако се открије на време.

“До 50. године много жена оболи и изгуби живот, јер нису на време отишли код лекара. Та граница мора да се спусти и на 30 година, јер морамо превентивно да делујемо и да покушамо да дођемо до свакога”, казао је Лончар.

Председник организације “Медицински круг” и студент медицинског факултета у Београду, Александар Ðурић, који је учествовао у изради пројекта, рекао је да се карцином дојке најчешће дијагностикује код жена које су старије од 45 година о да тренутним здравственим критеријумима нису обухваћене млађе жене,вкоје су такође у ризику од обољевања.

“Превентивни генски скриниг се практично не спроводи, тренутни критеријуми за мамографски скриниг обухватају популацију изнад 49 година старости, а пацијенткиње се самоиницијативно јавјају на контролу изузетно ретко”, рекао је Ђурић.

Он је истакао да млађе жене могу бити носиоци мутација на BRKA1 и BRKA2 генима, које се откривају напредним генетичким тестовима.

“Наша визија се базира на спасавању великог броја девојака и жена тиме што би се откривањем наведених мутација напредним генетичким тестовима открило које особе су у ризику. Тиме би се значајно допринело превенцији ове болести”, рекао је Ђурић.

Министар здравља истакао је да очекује од студената да кроз трибине и едукације подижу свест код младих жена о важности превентивних прегледа, чиме се ствара шанса да буду у оних 90 одсто случајева код којих је рак излечив, управо јер је откривен на време.
Лончар је поручио да ће држава студентима обезбедити логистичку помоћ, како би се сви предлози студената спровели и додао да ће се створити услови да се убрза процедура лечења за жене код којих се карцином одмах открије.

“Ваш долазак у оволиком броју ми даје наду да можемо да успемо заједно”, рекао је министар будућим лекарима.

Лончар је објаснио да ће студенти медицинских факултета широм Србије изабрати своје представнике и да ће од понедељка, заједно са директорком Института за јавно здравље “Батут” Верицом Јовановић, радити на изради стратегије којом ће радити на побољшању лечења и превенцији рака дојке.

“Драго ми је што се младост укључила у овакву акцију са државом, јер то је за мене гарант успеха, и сваки живот који буде спасен, биће то захваљујући вама”, закључио је Лончар.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије