Министар Милићевић: Кроз летње кампове прошло више од 5.000 деце из дијаспоре

Ministar Milićević

Министар без портфеља у Влади Републике Србије Ђорђе Милићевић изјавио је да је током претходна три месеца у летњим камповима за младе, који су одржани на 22 локације широм Србије, боравило више од 5.000 деце из дијаспоре.

Представљајући резултате пројекта летњих кампова у Градској кући у Сремској Митровици, заједно са градоначелницом Сремске Митровице Светланом Миловановић, Милићевић је рекао да је пројекат у целини је финансирало његово министарство, а да су организацију су спровеле локалне самоуправе.

„Идеја је била да тим програмом радимо на очувању српског културног, етничког и верског идентитета код младих из дијаспоре и региона, као и да подстакнемо младе из дијаспоре на повратак у матицу кроз афирмацију и презентацију потенцијала Србије. Сада када су ови кампови завршени, сигуран сам да смо у потпуности остварили идеју и циљ програма“, поручио је Милићевић.

Додао је да су у камповима боравила деца и млади од 13-25 година, а да су кампови организовани на три тематске целине: научно-образовани и еколошки кампови, спортски кампови и кампови културно-уметничких друштава, али да се млади, који су у њима учествовали, нису уско бавили само тим темама.

„Суштина је била да упознају културно-историјску баштину општине и града у којој се налазе, али наравно и да упознају своју традицију, да усаврше знање српског језика и да стекну нове пријатеље који живе на различитим крајевима света али са којима деле исто порекло и идентитет“, нагласио је министар.

Додао је да ће током новембра на Сребрном језеру бити одрзан завршни спортски камп за децу из дијаспоре.

„Очекује се око 200 малишана да ће дати свој допринос, повезати се с вршњацима из Србије и остварити дуга пријатељства и чврсте везе са својом земљом“, рекао је Милићевић.

Један од тих кампова одржан у Специјалном резервату природе “Засавица”, на територији Сремске Митровице.

„Еколошки камп је почео у јулу у Засавици и трајао је недељу дана. Сада се завршава прва фаза пројекта, што значи да ће таквих добрих и сврсисходних кампова бити још. Покушали смо на овај начин деци да покажемо шта су праве вредности, које би требало да негујемо“, рекла је градоначелница Сремске Митровице Светлана Миловановић.

Кампови су организовани и одржани у Сремској Митровици, Зрењанину, Пожаревцу, Крушевцу, Рашкој, Сјеници, Тутину, Бољевцу, Великом Градишту, Књажевцу, Гаџином Хану, Алексинцу, Сурдулици, Јагодини, Соко Бањи, Горњем Милановцу, Лапову, Аранђеловцу, Косјерићу и Осечини.

У њима су учествовали млади из Мађарске, Румуније, Аустрије, Француске, Немачке, Италије, Републике Српске, Федерације БиХ, Северне Македоније, Хрватске, Словеније, Турске, Црне Горе, Бугарске.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs