Министри енергетике Србије и Румуније разговарали о повезивању у гасном сектору и енергетској инфраструктури

Hidroelektrana

Сарадња у области енергетике, повезивање у гасном сектору, заједничка изградња инфраструктуре и нови пројекти у области електроенергетике, са акцентом на РХЕ Ђердап 3, биле су неке од тема разговора министарке рударства и енергетике у Влади Србије Зоране Михајловић и Вирџила Попескуа, министра енергетике Румуније.

Михајловић је после састанка са Попескуом на Ђердапу, где је присуствовала обележавању 50 година од пуштања у рад ХЕ “Ђердап 1”, рекла да је за Србију приоритет изградња нових енергетских капацитета, посебно оних који за производњу енергије користе ОИЕ, као и регионално повезивање у гасном сектору.

– Разговарали смо о заједничким пројектима, регионалној енергетској инфраструктури, о алтернативним правцима и добављачима гаса, повећању производних енергетских капацитета. Желимо заједно да радимо на реализацији пројекта “Ђердап 3”, који је један од најважнијих пројеката које Србија има у свом новом инвестиционом циклусу – навела је Михајловић.

Према њеним речима “изградња ове РХЕ је од регионалног је значаја, то је нови извор електричне енергије важан за балансирање нових капацитета из ОИЕ”.

-Ми смо већ разговарали са компанијама које су заинтересоване, али је важно да и Румунија буде део тако великог пројекта – додала је Михајловић, наводи се на сајту Министарства.

Потпредседница Владе је навела да Србија и Румунија имају традиционално добре и пријатељске односе, да наша трговинска размена бележи раст, прошле године је износила 2 млрд ЕУР.

– Разговарали смо о сарадњи у време енергетске кризе, посебно када је реч о диверзификацији у гасном сектору, будући да су и Србија и Румунија у регионалној радној групи за смањење зависности од једног добављача гаса, која је део је Платформе ЕУ за заједничку куповину енергије – нагласила је она.

Како је додала “градимо гасовод Ниш-Димитровград који ће нам омогућити да добијамо гас и из ЛНГ терминала у Грчкој и гас из Азербејџана, али је наш план да се повежемо гасоводима и са другим суседима, међу којима је и Румунија”.

-Повезивање Србије и Румуније гасном интерконекцијом јесте потенцијални заједнички пројекат и ми ћемо ове години завршити пројектно-техничку документацију – закјључила је Михајловић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs